Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A lapocka alatti hátfájdalom lehetséges okai

2023. 05. 30. 12:43:00 hillvital.hu

A lapocka alatti hátfájdalom lehetséges okai! A lapocka alatti hátfájás az igen gyakori panaszok egyike. A fájdalom lapocka alatt többféle probléma miatt létrejöhet. Ezeket fogjuk most kicsit részletesebben leírni.

 

Az ilyen fájdalomtól szenvedők gyakran számolnak be sajgásról, tompa fájdalomról, érzékenységről és égő fájdalomtól a lapocka teteje közötti részen.

 


Izomrendszeri okok:

 

A lapocka alatti fájdalom leggyakrabban az izomtörzs problémájára vezethető vissza. A kar és a felsőtest megerőltetése könnyedén okozhat fájdalmat a lapockákban. Ezt könnyedén más izomcsoportok fájdalma is kísérheti.
 

A legtöbb esetben ezek mindössze helyi panaszokkal járnak együtt, mint, a hát-, nyak-, váll-, és karfájdalom, valamint zsibbadás esetleg érzéskiesés. A lapocka közötti fájdalom sok esetben csupán egy húzódás miatt jön létre vagy esetleg izomláz miatt.
 

Izomletapadások, valamint izomsérülések az alábbiak esetén léphet fel:

- súlyemelés
- rossz tartás
- hosszabb ideig tartó ülő munka
- edzés

Sajnos az is előfordul, hogy a hátfájás lapocka alatt a rossz alvópóz hatására jelenik meg.
 

Izomletapadásokat a Kapsamax Extra balzsam segítségével kezelhetjük.
 


Csontproblémák:


Lapocka esetében csak ritkán fordulnak elő törésből fakadó fájdalmak, ugyanis ez a test legnehezebben eltörhető csontja. Egy nagyobb baleset vagy esést követően ez mégis előfordulhat.

Csontritkulásban szenvedők esetében sajnos komolyabb baleset nélkül is eltörhet.

Okozhatja a fájdalmat továbbá ízületi gyulladás is, amely lehet közvetlen, vagy érintheti a vállakat, gerincet, melyből aztán a fájdalom kisugárzik.

Ilyen ízületi problémák esetén a Mesterbalzsam kifejezetten hatásosnak bizonyul.
 

Szívvel kapcsolatos problémák: 

Előfordulhat, hogy a lapockafájdalom a szívinfarktus jelzi. A szívinfarktus további jelei a mellkasi fájdalom, valamint a szapora légzés. Ha ezt tapasztaljuk, akkor azonnal hívjunk segítséget!

Ha bizonytalanak vagyunk a fájdalom okában, valamint szívbetegség kockázata is fennáll, akkor mindenképp érdemes felkeresni orvosunkat.

A fájdalom pontos meghatározása gyakran igen összetett feladatnak bizonyul. Ilyenkor az orvos gyakran kikérdezi a beteget, valamint további fizikai és egyéb vizsgálatokat végez.
 

Lapocka alatti fájdalom.

Mitől alakulhat ki gerinc és lapocka közötti fájdalom?

 

A gerinc és a lapocka közötti fájdalomnak számos lehetséges oka lehet, és a pontos diagnózist csak egy szakember, például egy orvos vagy fizioterapeuta állapíthatja meg.

 

Izomfeszültség vagy izomgörcsök: Hosszú ideig tartó helytelen testtartás vagy túlzott fizikai terhelés következtében az izmok feszülhetnek vagy görcsölhetnek. Ez a fájdalom a gerinc és a lapocka területén jelentkezhet.

Ízületi problémák: Az ízületekben fellépő problémák, például ízületi gyulladás vagy ízületi kopás, fájdalmat okozhatnak a gerinc és a lapocka közötti területen.

Gerincproblémák: Az ülő életmód, a helytelen testtartás, a gerinc degeneratív betegségei vagy egyéb gerincproblémák, például gerincferdülés vagy porckorongsérv, fájdalmat okozhatnak ezen a területen.

Szerv eredetű fájdalom: Az olyan szervek, mint a tüdő, a máj vagy a gyomor, is okozhatnak fájdalmat a lapocka területén. Ebben az esetben a fájdalom a szerv problémájára utalhat.

Sérülések: Balesetek vagy egyéb fizikai sérülések, például túlzott terhelés, esésekből származó sérülések, szintén okozhatnak fájdalmat a gerinc és a lapocka között.

Idegi eredetű problémák: Az idegek irritációja vagy sérülése is fájdalmat okozhat ezen a területen.

 

A jobb lapocka fájdalom okai

Jobb lapocka fájdalom számos különböző okból adódhat.

 

Izomfeszültség és izomgörcs: A jobb lapocka fájdalom gyakran a háton található izmok feszültségéből vagy görcséből eredhet. Hosszú ideig tartó rossz testtartás, túlzott fizikai aktivitás vagy stressz is okozhatja. Mindemellett az izomfeszültség gyakran felelhet a jobb lapocka alatti fájdalom kialakulásáért is.

 

Porckorongsérv: A porckorongsérv esetén a gerincoszlopot körülvevő porckorongok elmozdulhatnak vagy sérülhetnek, ami nyomást gyakorolhat az idegekre vagy a háton található szövetekre, és fájdalmat okozhat a lapocka területén. A hátfájás jobb oldalon lapocka alatt gyakran jelentkezhet porckorongsérv miatt.

 

Csontproblémák: A váll vagy a lapocka területén található csontok sérülése vagy betegsége (például csontritkulás) fájdalmat okozhat a jobb lapocka területén.

 

Szervi problémák: Néha a jobb lapocka fájdalom hátsó szervekkel kapcsolatos problémákra utalhat, például epehólyag-gyulladás vagy vesekövek.

 

Légzőrendszeri problémák: Tüdő- vagy légzőrendszeri problémák, például tüdőgyulladás vagy a tüdőt körülvevő membrán gyulladása, szintén okozhatnak fájdalmat a lapocka területén.

 

Trauma vagy sérülés: Balesetek, ütések vagy egyéb sérülések miatt a lapocka területén fájdalom jelentkezhet.

 

Idegbecsípődés: Idegbecsípődés esetén az idegek nyomás alatt állnak, ami fájdalmat, zsibbadást vagy bizsergést okozhat a lapocka környékén. A jobb lapocka alatti szúró fájdalom gyakran vezethető vissza az idegbecsípődésre.