Barion Pixel
Menü

A lapockafájdalom lehetséges okai!

Veress Máté - HillVital
2021. 03. 11. 10:56:00

Sajnos egy lapockafájdalomnál nem mindig nyílvánvalóak az okok. Lehet akár egy egyszerű kis probléma, de akár komolyabb is. 
 

Először is érdemes azt tudni pontosan, hogy a lapockák a hát felső részén megtalálható háromszög alakú csontok amelyek kidomborodnak mikor hátrafelé mozgatod a könyöködet. 
 

Többféle funkcióval rendelkeznek a lapockák, ezek közül az egyik a váll forgó mozgásának az elősegítése. Több oka is lehet a lapocka fájdalmának. 
 

Lehet, hogy maga a lapocka gyulladt be vagy a test más területein lévő gyulladás sugárzik a lapockába. Az is fontos kérdés lehet, hogy melyik lapocka fáj, mivel mindkét fájdalom másra vezethető vissza.
 


Ezek a lehetséges okok!

 

A fájdalom létrejöhet a lapockában a váll gyulladása miatt, de egy trauma is okozhatja. Az is lehetséges, hogy a mellkasban vagy a hasban lévő szervek gyulladása vagy valamilyen problémája sugárzik ki a lapockába. A bal lapocka folyamatos fájdalma utalhat szívbetegségre, a jobb lapocka folyamatos fájdalma pedig epehólyag problémára is.

A csontproblémák mint a törés nagyon ritkán fordul elő a lapockában, mivel ezek számítanak a legnehezebben eltörhető csontoknak. Csak egy gépjárműbaleset vagy egy hatalmas esés okozhat törést bennük.
Akik csontritkulásban szenvednek, azoknál sajnos előfordulhat, hogy könnyebben eltörik a lapockájuk.

Az ízületi gyulladás is okozhat fájdalmat a lapockákban. Ez a gyulladás érintheti közvetlenül a gerincet vagy a lapockát, a vállat, a bordákat és ezek sugároznak ki.  

Egy elmozdult csigolya vagy az idegek becsípődése is okozhat zsibbadást, bizsergést vagy nagy fájdalmat a lapockában.

A következő módokon lehet kezelni. Érdemes pihentetni a lapockát, lehet rá tenni jeget is és persze a masszírozás is jót tesz neki. Masszírozás közben érdemes alkalmazni gyógynövényes krémet, balzsamot, mert az segíti a minél hamarabbi gyógyulást.

Ha néhány nap után sem múlik el a fájdalom, akkor érdemes orvoshoz fordulni.


A mellkasfal betegségek nagyon ritkán okozzák a lapocka körüli bizsergést vagy a lapocka bizsergést. Az övsömör egy olyan betegség amely kihat gyakran a lapockákra, tehát a bal lapocka alatti bizsergés is lehet ettől. Ez egy fertőzés amit olyan vírus okoz mint a bárányhimlőt és tipikusan lapocka fájdalommal jár. Egy fájdalom lehet égő vagy bizsergő érzés. Az övsömör kiütései sokszor napokkal korábban megjelennek mint maga a fájdalom.  


A lapocka alatt fájdalom zsibbadás egy tünet ami az idegek miatt szokott jelentkezni. A lapocka zsibbadás a legtöbb esetben az idegek valamilyen nyomódása miatt alakul ki. Ez lehet csupán egyszeri probléma vagy csak egy egyszerű testtartáshiba is. Egy könnyed masszírozással vagy gyógytornával lehet orvosolni. Ha nem múlik el a zsibbadás, akkor viszont érdemes orvoshoz fordulni.

 

Lapocka körüli bizsergés

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!