Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A leggyakoribb reumatológiai betegségek

2022. 09. 28. 09:37:00 hillvital.hu

A reumatológia betegségek sajnos nagyon gyakoriak hazánkban. Érdemes tudni, hogy a reumás betegségek elnevezése a görög rheo igéből származik ami azt jelenti, hogy folyik. Ezt a kifejezést először Hippokratész alkalmazta, ő és a görög orvosok a testnedvek megbomlott keveredési arányaira vezették vissza az ilyen betegségeket.

 

Azért is maradt ezeknek a betegségeknek ez a neve, mert a fellépő fájdalom egy folyamatot követ, a fájdalom a testrészekben változhat, hol elmúlik az egyik és hol jelentkezik máshol. Van amikor a reumás panaszok megszűnnek egy időre aztán pedig kiújulnak. Tehát a betegség egy folyamatot követ.


A reumás tünetek kiváltója több okból származik. Lehet az időjárás változás, a megfázás vagy akár a megerőltetett ízület is. Egyre inkább nevezik mostanában mozgásszervi betegségeknek a reumás betegségeket, azonban a reumás fájdalom belgyógyászati illetve idegrendszeri problémák miatt is kialakulhat. Mielőtt kimondanád, hogy a reumádnak mozgásszervi eredete van előtte érdemes kizárni a belgyógyászati vagy idegrendszeri betegség fennállását is.Nézzük is meg miket lehet a mozgásszervi reumás betegségek közé sorolni. Ide sorolható a porckorongsérv, a lumbágó, az isiász, a derékfájás, a reumás ízületi gyulladás és a reumás izomfájdalom is. A reumás betegségekre jellemző, hogy gyakorlatban ezeket a problémákat a gyulladásos és a kopásos eredetű betegségek közé kell sorolni. Azt is meg kell jegyezni, hogy a gyulladásos ízületi betegeknek is lehetnek kopásos mozgásszervi panaszai.


A gyulladásos reumatológiai kórképek közé az autoimmun betegségeket, a fertőzéses eredetű gerincbetegségeket, a fertőzéses eredetű kis- és nagyízületi gyulladásos betegségeket és a még ismeretlen eredetű gyulladásos sokízületi és ízületi betegségeket soroljuk. Az ilyen problémák esetén a betegség fennállása idején más tüneteket is lehet tapasztalni mint a láz, a rossz közérzet, és a gyengeség.


A degeneratív eredetű reumatológiai betegségek közé tartozik a gyulladás jeleit nem mutató kopásos betegség mint a térdarthrosis vagy a csípőarthrosis. Ritkán az ilyen betegségek esetén is előfordulhat, hogy az ízület begyullad.


A betegség különböző fajtáinak a diagnosztizálásához mindenképpen orvosi segítségre van szükség. Tehát mindenképpen érdemes ellátogatni egy szakorvoshoz aki a vizsgálatok alapján kideríti, hogy milyen a fajtája a reumatológiai betegségnek és mi lehet az oka. Legtöbb esetben gyógyszeres vagy injekciós kezelés szokott lenni, illetve a fájdalom enyhítésére nagyszerű lehet még a
magas hatóanyagú gyógynövényes balzsam is. Műtétre csak a legvégső esetben szokott sor kerülni.

A leggyakoribb reumatológiai betegségek