Ismerd meg a legveszélyesebb adalékanyagokat!
A nitritek és nitrátok – E 249-252
Leginkább a pácolt húskészítményekben találkozhatunk velük. De jelentős mennyiségben fordulhatnak elő a primőr zöldségekben is. Ez utóbbi a nitrogéntartalmú műtrágyák helytelen alkalmazása miatt. Súlyosan veszélyezteti ez a vegyületcsoport az egészségünket, hiszen károsítják a vér oxigénszállító képességét, valamint a belőlük képződő nitrózamin karcinogén (rákkeltő).
Nátrium- glutamát – E 621
A legelterjedtebb ízfokozó. A glutamátot általában szójából nyerik, és húskészítményekhez adagolják. Kereskedelmi forgalmazása elsősorban a fehérjében gazdag készételek és a gyorsétterem-hálózatok (kínai) termékeinek fogyasztásával terjed. De megtalálható a ropogtatnivalókban, chipsekben, zacskós levesekben, porokban, fagyasztott ételekben is. Mellékhatásként depressziót, fejfájást, mellkasi fájdalmakat, szapora szívverést okozhat. Étvágynövelő hatással is rendelkezik, ezért elhízáshoz vezethet.
Aszpartám – E 951
Folyamatosan vitáznak, hogy az aszpartám nevű édesítőszer hozzájárulhat-e a rákos megbetegedések kialakulásához. Üdítőkben, csokoládékban, édességekben, rágógumikban, köhögéscsillapítókban használják. Több tanulmány alátámasztja, hogy van összefüggés, tehát jobb elkerülni az aszpartámot tartalmazó ételeket, italokat!
Kéndioxid és szulfitok – E 220-228
Fő felhasználási területe a borászat és a világos színű zöldségek, gyümölcsök előtartósítása. Leginkább a nem hőkezelt savanyúságok színének és állományának megőrzésére használják. Ez a vegyületcsoport már kis mennyiségben is károsítja a központi idegrendszert, és erős az allergizáló hatása is, ami fejfájást, allergiás és asztmás rohamokat idézhet elő.
Ciklamát – E 952
Ezt is édesítőszerként használják, és kromoszómakárosodást okozhat, valamint szintén rákkeltő. Számos országban már betiltották, más országokban pedig korlátozták a használatát. Rendszeres fogyasztása mellett bőrirritációt és hasmenést is okozhat. A hivatalos adatok szerint viszont a ciklamát az élelmiszerekben alkalmazott kis mennyiségben ártalmatlannak számít.
Élelmiszerszínezékek – E 102…
A mesterséges színezékek jégkrémben, süteményekben, cukorkákban, egyes sajtokban és tésztafélékben találhatóak. Elsősorban allergiát okoznak. Ez egy petróleum-alapú színezék, melyet kötöttek már hiperaktivitáshoz (gyermekekben) és rákhoz is.
Mindig nézzük meg a csomagoláson feltüntetett adalékanyagok listáját, egészségünk meghálálja!