Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Lekvárfőzés egyszerűen

2022. 03. 27. 12:02:00 hillvital.hu

A lekvárfőzés a leghagyományosabb tartósítási eljárás. Szinte minden gyümölcsből lehet lekvárt főzni.
 

A magas pektintartalmú gyümölcsökhöz (szilva, sárga-vagy őszibarack, alma) még cukor és zselésítő sem kell, ugyanis a pektin maga is egy zselésítő anyag.
 

Ha lassú tűzön sokáig főzzük, a lekvár önmagától is besűrűsödik. Nagyanyáink főzték így az ízletesebbnél ízletesebb lekvárokat több órán át.

 

Ma már egyszerűbb módját választjuk a lekvárfőzésnek. A legjobb, ha minél érettebb gyümölcsöket választunk, ezek ugyanis magas gyümölcscukor-tartalommal rendelkeznek. A lekvárfőzéshez is ép, egészséges gyümölcsöt válogassunk! Ha egy kis sérült vagy erjedésnek indult részt találunk, vágjuk ki. Egy pici sérült rész is tönkre teheti a munkánkat. A tisztára mosott gyümölcsöt kimagozzuk, aki akarja le is darálhatja, de nem muszáj. Egy magas falú fazékban feltesszük főni. Azért kell a magas falú edény, hogy a lekvár ne fusson ki, így a víz gyorsabban elpárolog a gyümölcsből. A keletkezett habot szedjük le egy kanál segítségével. Beletesszük a cukrot is, vagy inkább valamilyen természetes édesítőt (eritrit, xilit). Egy kiló gyümölcshöz kb. 30-40 dkg édesítőt kell adagolni, ki milyen édesen szereti (eritritből többet). Nem kell sokáig főzni, néhányszor felrottyantjuk, ezzel már el is távolítottuk a romlását előidéző mikroorganizmusokat.

A lekvárt állandóan kevergetni kell, nehogy odaégjen! Ha előtte nem daráltuk le, és nagyon darabosnak találjuk, akkor hagyjuk egy kicsit kihűlni, és egy botmixerrel turmixoljuk simára. Ezután ismét forraljuk fel. Ezután az alaposan kimosott, forrázott üvegekbe szedjük. A kupakokat is forró vízben kell megmosni, és sem az üvegeket, sem pedig a kupakokat nem szabad törölgetni! Miután a forró lekvárt egy tiszta merőkanállal az üvegekbe töltjük, az üvegek száját töröljük tisztára, és azonnal zárjuk le. Az előre elkészített dunsztba (jó vastag pokróc alul-felül) tesszük az üvegeket, és jól betakargatjuk. Két nap után vesszük ki az üvegeket, és pár napig ellenőrizzük, hogy nem kezdenek-e romlani.

Mind a lekvárokat, mind a befőtteket célszerű felcímkézni.
 

Lekvárfőzési tippek.