A lencse a népi gyógyászat mellett a népi hiedelemben is régóta ismeretes, hogy az év első napján fogyasztva az újesztendő gazdagságot ígér a család számára.
Ismerd meg a lencsét.
Ahogyan a többi hüvelyesnek, így a lencsének is magas a rosttartalma, így fogyasztása kisebb-nagyobb mértékű puffadással, gázképződéssel jár. Felhasználás előtt hosszú ideig tartó áztatással, valamint megfőzve, és szitán áttörve ezek a tünetek enyhíthetők. Néhány fűszer, mint például rozmaring, ánizs, kömény, koriander, kurkuma vagy citromfű, hozzáadásával is könnyíthetjük emésztését.
E kellemetlenséggel szemben viszont rostanyagai számos jótékony hatással rendelkeznek. Rendszeres fogyasztása segíti a vérnyomás normalizálását és a koleszterin ürülését a szervezetből, ezzel csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Lassú felszívódása miatt mérsékli a vércukorszint hirtelen megemelkedését és ingadozását, ezáltal enyhíti a cukorbetegek panaszait is. Az emésztés serkentésével megszünteti a székrekedés okozta nehézségeket.
Fitoösztrogén (nemi hormonszerű vegyület) tartalma csökkentheti a változókor egyes tüneteit és a szívbetegségek kockázatát. Magas folsav- és vastartalma segíti a magzat fejlődését, ezért fogyasztása kifejezetten ajánlott a terhes anyukák számára is. Említésre méltó még a magas kalcium- és cinktartalma. Az utóbbi segíti a hajnövekedést és a sebgyógyulást, férfiaknál pedig fokozza a termékenységet.
Mivel nagyon magas a folsav tartalma, ezért terhesség esetén kifejezetten ajánlott a a fogyasztása a magzat fejlődése érdekében. Nagyon jó hatással van az anyagcserére, nagyon jó étel lehet székrekedésre. Ezeken kívül még képes csökkenteni a változó kor tüneteit is. Nagyon jót tesz még a szemnek is, érdemes rendszeresen fogyasztani, ha egészségesen akarod tartani a szemeidet.