Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ősi magyar fűszer, ami valódi életelixír

2024. 02. 22. 08:40:00 hillvital.hu

 

Vegetának is hívták, mert felejthetetlen ízt ad az ételnek, amivel csak gyógyító ereje vetekszik. Régen elképzelhetetlen volt nélküle a húsleves, mára feledésbe merült…

 

Nem volt húsleves lestyán nélkül, hiszen ez a zellerfélék családjába tartozó ősi fűszer elképesztő ízt ad az ételnek. Levele hasonlít a zelleréhez, és nem véletlen: a zellerfélék családjába tartozó lestyán már az ősi időkben is kedvelt fűszernövény volt a magyar konyhákban, levesekben, mártásokban és húsos fogásokban is megállja a helyét.
 


Mára már elég ritkán használjuk, pedig érdemes kipróbálni, és nem csupán a fantasztikus ízvilág miatt: a lestyán ugyanis roppant egészséges, hiszen mint a legtöbb fűszernövény, egyben gyógynövény is.

Érdemes ültetni belőle a fűszerkertbe, és nem árt, ha lapul a fűszeresdobozban legalább egy csomag szárított lestyán.
 

Különleges aromája miatt vegetaként is emlegetik, hiszen feledhetetlen ízt ad a leveseknek – ha húslevesbe teszed, igazán karakteres ízvilágot fog adni.

De jól áll a lestyán a zöldborsólevesnek, és a gulyáslevesben is ott a helye. A levelét és a szárát egyaránt használhatod fűszerezésre, a szárított lestyánlevél pedig kacsához vagy sült csirkéhez illik nagyon jól.

Salátába, sajt mellé is nagyon jó választás, de készíthetsz vele pikáns zöldfűszeres szendvicskrémet is.

 

 

Felturbózza az immunrendszert

Kiemelkedően magas B- és C-vitamin tartalma miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, hiszen javítja az immunrendszer működését. Mindemellett az idegrendszerre is jó hatást gyakorol: a magas B-vitamin tartalom miatt nyugtató hatással is bír.

 

Igazi gyógyír

Erős, intenzív illatát illóolajoknak és kumarinoknak köszönheti. A benne lévő ftalidoknak köszönhetően enyhíti a gyomor és a belek görcseit, de jótékony hatással van a húgyhólyag és a húgyutak görcseire is. Segíti az emésztést, hiszen erős ízének köszönhetően serkenti az emésztőnedvek termelődését. Puffadás megelőzésében is kiváló, és étvágytalanság ellen is érdemes fogyasztani. Vizelethajtó hatásának hála csökken a szervezetben a húgysav mennyisége, így több ízületi betegség ellen is hatásos. Méregtelenítő hatásai miatt fogyasztható húgyúti fertőzések és prosztata problémák esetén is.

A gyökeréből készült teát így fogyaszd: 1 evőkanál szárított gyökeret áztass 10 percig forró vízben, majd szűrd le.

 

Így ültesd a kertedbe

Egy átlagos család igényeit két-három tő is kielégíti. Mivel nagy méretű növény, érdemes balkonláda helyett inkább a kertben termeszteni: több évig növekszik és fejlődik. Ha magról szeretnéd nevelni, fontos tudni, hogy hosszú ideig csírázik, és párás környezetre van szüksége, ezért a frissen vetett magok cserepét takard le fóliával vagy üveglappal, és tedd meleg helyre. Négy hét után bukkannak ki a magoncok; előtte és utána is folyamatosan tartsd nedvesen a földjüket. Ha már megjelentek a valódi leveleik, a legerősebb palántákat ültesd át – akár a végleges helyére is mehet, a fűszerkertbe.