Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A letapadt izmok gyakori okai, tünetei és kezelési módjai

2024. 06. 12. 10:32:00 Hillvital.hu

Letapadt izom esetén görcsösséget és kötöttséget is érezhetsz és ez bármelyik izomcsoportot érintheti terheléstől vagy genetikai hajlamtól függően.

Ha túl sok egyoldalú vagy berögzült mozgást végzel mint a cipekedés, vagy statikus terhelés akkor jön létre. A stressz is sokat hozzájárul a kialakulásához. A legtöbb esetben olyan helyi problémákkal jár mint a hát, váll és nyakfájdalom, zsibbadás vagy érzéskiesés. Ha egy mélyebb izomcsoportot érint ez a probléma, akkor megakadályozhatja a vér oxigéndús áramlását valamint a tápanyagok megfelelő felszívódását a testben.
 


Általában az emberek 80%-a csak hozzászokik a fájdalomhoz  és együtt élnek vele, viszont ez egyáltalán nem jó ötlet.

 

Ha csavarod a törzsedet, akkor az jó érzés lehet egy egészséges embernek. Annak viszont nem ajánlott aki sérvvel küzd. Nem szabad előre hajolni nyújtásként, mert a sérv tovább nőhet.
 

A merev lábas felhúzás még egy egészséges embernek is megterhelő lehet, akkor nem jól csinálod ha fáj közben a derekad.
 

Egy izomletapadás esetén nagyon fontos a nyújtás. Ilyenkor négykézláb előre kell csúsztatni a kezeidet, nyújtani kell a derekat és a vállat is. Ezután nyújtózz 2 kézzel és 2 lábbal fél percig. Minden másodpercben nyújtsd az izmaidat.
 

Nagyon fontos a gyógymasszázs egy izomletapadás esetében. A rendszeres testmozgás sem maradhat el.

 

Az izomletapadás (myofascialis diszfunkció) olyan állapot, amely akkor következik be, amikor az izom és a környező kötőszövetek (fascia) túl sok stressznek vannak kitéve, vagy túlterheltek. Az izomletapadás bármely izomban vagy izomcsoportban előfordulhat, ideértve azt is, ha az izomletapadás lábban jelentkezik. 

 

Az izomletapadás okai a következők lehetnek:

 • Túlterhelés: Az izomterhelés hosszabb idő alatt vezethet az izom letapadásához, különösen, ha nem adunk elegendő időt a regenerálódásra és pihenésre.

 • Rossz testtartás: Ha a testünk nem helyes testtartásban van, az izmok és az ízületek helytelenül működnek, és ez az izom letapadásához vezethet.

 • Sérülések: A láb sérülése, például ficam vagy rándulás, gyulladást és fájdalmat okozhat az izomban és a környező szövetekben, amelyek hozzájárulhatnak az izom letapadásához.

 • Stressz: A stressz hatással lehet az izomfeszültségre, ami az izom letapadását okozhatja.

 • Mozgáshiány: Ha nem mozgatjuk eléggé az izmokat, az izom letapadásához vezethet. Például, ha hosszú időn át álló munkát végzünk, vagy nem tornáztatjuk meg a lábainkat rendszeresen.

 • Helytelen cipőviselet: A nem megfelelő cipők használata hosszabb távon károsíthatja az izmokat és az ízületeket, amelyek hozzájárulhatnak az izom letapadásához.

 • Idegbecsípődés: Az idegek károsodása vagy becsípődése károsíthatja az izmokat is, amelyek letapadását okozhatják.

 

Ha a letapadt izom vállban jelentkezik, akkor az általános okok mellett a következők is megemlíthetőek:

 • Traumás sérülés: A váll izomletapadás gyakran akkor alakul ki, ha az izmok vagy a vállízületet körülvevő szalagok sérülnek. A sérülés lehet hirtelen, például a váll kificamodása, vagy ismétlődő stressz, például a túlzott sporttevékenység, amelyet a váll és a kar ismétlődő mozgása okoz.

 • Ismétlődő mozgások: Az ismétlődő mozgások, például a kéz és kar ismétlődő mozgásai munkában vagy sportban, a váll és az izmok túlzott használatához vezethetnek, amely végül izomletapadáshoz vezethet.

 • Gyulladás: A váll izomletapadásnak oka lehet gyulladás is. A gyulladásos folyamatok, például az ízületi gyulladás vagy a tendinitis, amely az ín gyulladását okozza, hozzájárulhatnak a váll izomletapadásának kialakulásához.

 

Ha a letapadt izom lapocka környékén jelentkezik, akkor ennek a következőek lehetnek az okai:

 • Ismétlődő mozgások: Az izmok ismétlődő mozgása, például a sportolás, az egér használata, a zongorázás vagy az írás, az izmok túlzott igénybevételéhez vezethet, ami fokozott stresszt okozhat a lapocka izomletapadás területén.

 • Rossz testtartás: A hát és a vállak helytelen tartása hosszú távon az izmok egyenetlen terheléséhez vezethet, ami növelheti az izomletapadás kockázatát.

 • Izomzat egyensúlyhiánya: Ha a váll és a hát izmai közötti egyensúly felborul, az egyes izmok túlzott vagy egyenetlen terhelésnek lesznek kitéve, ami növelheti az izomletapadás kialakulásának esélyét.

 • Trauma: A hirtelen mozgások vagy a sérülések, például egy esés vagy ütés következtében a lapocka izomletapadása is kialakulhat.

 • Izomgyengeség: Az izmok gyengesége, amely lehet a mozgásszegény életmód vagy az inaktivitás következtében, növelheti az izomletapadás kialakulásának kockázatát.

 

Nézzük, hogy melyek lehetnek a letapadt izom tünetei:

 • Fájdalom és merevség az érintett területen.

 • Az érintett izom tapintása keményebbnek érződhet, mint a normál izom.

 • Csökkent mozgékonyság az érintett területen.

 • Gyulladás és duzzanat.

 • A mozgások korlátozása, amelyek hatással lehetnek az érintett izom által irányított ízületekre.

 • Izomgyengeség az érintett területen.

 • Az érintett terület érzékenysége vagy égő érzés.
   

A letapadt izom a háton is létrejöhet, ez lehet egy nagy fizikai megterhelés vagy akár sporttevékenység miatt is. A hátban akkor is letapadhat az izom ha rosszul alszol és elnyomja az ágy a hátad.

 

Hol jelentkezhet izomletapadás?

A legtöbb esetben a letapadt izom combban, nyakban, hátban, vállban, illetve a lábakban jelentkezhet.
 

Most néhány tanács, hogy mit ne tegyél!

Ne alakíts ki más életmódot! Sok ember ha valamilyen fájdalma van, akkor szinte meg se mozdul, hogy ne erősödjön a fájdalom. Ilyenkor más életmódot alakítanak ki és nem veszik igénybe a fájdalmas testrészt. Ez nem jó döntés.

Ne foglalkozz későn a problémával! A letapadt izmok általában automatikusan görcsbe szoktak rándulni. Minél később foglalkozol a problémával, annál nehezebb lesz meggyógyulni.

Nem csupán tüneti kezelést kell alkalmaznod! Egy gyógyszertől nem fogsz hirtelen meggyógyulni, csak egy kis időre képes csillapítani vagy elmulasztani a fájdalmat. Ez csak tüneti kezelés.  

 

Az izomletapadás kezelése többféle módon történhet, és általában egy kombinált megközelítést alkalmaznak a legjobb eredmény elérése érdekében. 

 

Kötött izomzat esetén nagyon fontos a masszázs!

Azokat az izmokat amelyek már több hete vagy hónapja letapadtak, nem egyszerű helyrehozni. A kötött izomzat lazítása mindenképpen jót tesz. Egy megfelelő masszázs nagyon sokat jelenthet, de persze nem rögtön hanem több alkalom után

 

A letapadt izom lazítása nagyon fontos.

Nagyszerű lehet a hasizom erősítése. Hajlított lábbal végezz haspréseket a lapocka alsó részéig. A plank is nagyon jó lehet mivel az az egész törzsizomzatot fejleszti. Ajánlott még a homorítás is, de ne a nyakadból rángasd magadat, mert az nem hatásos. Az egyszerű nyújtás is hasznos. Négykézlábról csúsztasd előre a kezeidet, ez jó a deréknak és a vállaknak is. Az izom letapadás nem játék hiszen akár több problémát is okozhat ha nincs vele foglalkozva. Éppen ezért fontosak az említett gyakorlatok. 

 

A letapadt izom tornát képezi a gyógytorna, a gyógymasszázs és a hydroterápia is.

A fáradt és letapadt izmoknak a lazításában nagyon sokat képes segíteni a már említett gyógymasszázs. Lehet még alkalmazni masszázshengert is, hogy az izompályák lazuljanak. Ez nem masszázsnak felel meg, ez egy manuális technika, hogy az összetapadt és megrövidült izmok helyrejöjjenek. A legjobban azoknak ajánlott akik egész nap a számítógép ülnek vagy nagyon sokat ülnek a munkájuk során. A gyógytorna nagy segítséget jelent még az izomgörcsök kialakulása ellen is. Segíti erősíteni az izmokat is. A letapadt izom masszírozása nem csupán jó érzés, hanem az egészség szempontjából is sokat jelenthet. Ami még fontos, hogy mindenképpen egy szakember végezze el a masszázst, mivel egy hozzá nem értő csak ronthat a helyzeten.

 

Használj te is Kapsamax Extra balzsamot! Izomletapadás ellen kiváló megoldás lehet ha a természetet hívod segítségül. A gyógynövényes termékek nagyon sokat tudnak segíteni a mozgással és a masszázzsal együtt. A Kapsamax Extra balzsam esetében, az erős paprikát kombináltuk gyógynövényekkel, így a jótékony hatóanyagok átjuthatnak az izmokon, és elvégzik gyógyító munkájukat! Ingyenes és gyors szállítás valamint 30 nap pénzvisszafizetési garancia. 


"Örülök,hogy végre kipróbálhattam a terméket! Gerinc és hátfájással küzdök,kemény fizikai munkát végzek és a munka után nagyon sokszor nehéz volt megmozdulnom is. A termék kiváló és nagyon sokat enyhít a fájdalmamon!"

 

 

Mik lehetnek a kötött izomzat okai?

 

Fizikai túlterhelés: Intenzív fizikai aktivitás, hosszantartó gyakorlás vagy ismétlődő mozdulatok is okozhatnak izomgörcsöt. A túlzott erőkifejtés, rossz testtartás vagy helytelen testmozgások hosszú távon izomproblémákhoz vezethetnek, melyek gyakran vezethetnek kötött merev izmok kialakulásához.

 

Izom sérülés: Sportbalesetek, ütések vagy más fizikai sérülések következtében az izmok fájdalmasan megfeszülhetnek, görcsössé válhatnak.

 

Hideg vagy huzat: Hirtelen hideg expozíció vagy huzat hatására az izmok megfeszülhetnek és merevvé válhatnak. Ezért gyakran előfordul, hogy hidegben vagy hűvös környezetben a test hajlamosabb a görcsös reakcióra.

 

Dehidratáció: A vízhiányos állapot, amikor a test nem kap elegendő folyadékot, izomgörcsöket okozhat. A dehidratáció befolyásolhatja az izmok optimális működését és merevséget okozhat.

 

Alacsony magnézium- vagy káliumszint: A magnézium és a kálium fontos elektrolitok, amelyek szerepet játszanak az izom működésében és a görcsök megelőzésében. Alacsony szintjük esetén a görcsök gyakrabban jelentkezhetnek.

 

Egészségügyi állapotok: Bizonyos egészségügyi problémák, például izomgyulladás, fibromyalgia, izomdystrophia, ízületi gyulladás vagy idegi problémák is okozhatnak izomgörcsöket.

 

Mozogj rendszeresen!

Az izomletapadás a lábat is érintheti. A letapadt izmok ellen sokat használ a rendszeres mozgás. Nem szabad persze túlterhelni az adott testrészt, de fontos neki a mozgás. Az izomletapadás azonban nem csak a lábakat érintheti. A letapadt hátizom torna segítségével szintén enyhíthető. A letapadt hátizom tünetei között gyakran jelentkezhet hátfájás, érzékenység, feszültség érzése.Letapadt izom torna

Mi az eltúlzott izomzat?

Az eltúlzott izomzat (angolul "muscle dysmorphia" vagy néha "bigorexia") egy olyan állapot, amelyben az egyén megszállottan törekszik a rendkívüli izomtömeg elérésére és fenntartására. Ez az állapot gyakran a testképzavarral kapcsolatos, és hasonló lehet az anorexia nervosához, de a hangsúly itt az izomtömeg növelésén van, nem pedig a testsúly csökkentésén.

 

Tünetei közé tartozhatnak:

 1. Állandó edzés és testépítés: Az egyének gyakran napi szinten hosszú időt töltenek edzéssel, még akkor is, ha sérültek vagy betegek.

 2. Szigorú étrend: Gyakran követnek nagyon szigorú étrendet, hogy támogassák izomtömeg növekedését és fenntartását.

 3. Kiegészítők és szteroidok használata: Sok esetben használnak különféle kiegészítőket, beleértve az anabolikus szteroidokat is, hogy gyorsabban érjék el céljaikat.

 4. Testképzavar: Az egyének gyakran elégedetlenek saját testképükkel, még akkor is, ha jelentős izomtömeget értek el. Gyakran látják magukat kisebbnek vagy kevésbé izmosnak, mint amilyenek valójában.

 5. Szociális és munkahelyi problémák: Az állapot gyakran negatívan befolyásolja az egyén szociális életét és munkahelyi teljesítményét, mivel az edzés és az étkezés köré szervezik mindennapjaikat.

 

Okai:

 • Társadalmi nyomás és média: A médiában és a társadalomban népszerűvé váltak az izmos férfiideálok, ami növelheti az egyének nyomását az izomtömeg növelésére.

 • Személyes bizonytalanságok: Alacsony önbecsülés vagy negatív önkép is hozzájárulhat a probléma kialakulásához.

 • Mentális egészségi problémák: Az eltúlzott izomzat gyakran összefüggésbe hozható más mentális egészségi problémákkal, mint például a szorongás vagy a depresszió.