Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A pikkelysömör és természetes kezelése

2023. 03. 29. 12:07:00 hillvital.hu

A pikkelysömör nem egy egyszerű kiütés, ami külsőleg kezelve örökre eltüntethető.

 

A pikkelysömör (psoriasis) egy autoimmun betegség, amely főleg a bőrre hat, de néha az ízületeket és a körömágyat is érintheti. 

Ez a betegség a bőrsejtek túlzott növekedésével és azok felhalmozódásával jár, ami a bőrön vörös, pikkelyes, viszkető és fájdalmas foltokat okozhat. A pikkelysömör okozója az immunrendszer túlzott aktivitása, amely a bőrsejtek gyorsabb növekedését és felhalmozódását okozza. Az egészséges bőrsejtek általában kb. egy hónap alatt cserélődnek le, míg a pikkelysömörös bőrsejtek csupán néhány nap alatt cserélődnek le. Ennek eredményeként a bőrsejtek felhalmozódnak a felszínen, és pikkelyes plakkokat (vagyis a bőrön magasabb, kissé megemelkedett, pirosas foltokat) képeznek.

 


A pontos diagnosztizálás elengedhetetlen, hiszen belgyógyászati probléma lévén komoly szervi gondok húzódhatnak meg a háttérben. 

Az első lépés a szakorvos felkeresése. Egy vállrándítással nem lehet elintézni a kórkép megalkotását, hiszen annak súlyos következményei lehetnek, a félre kezeléstől kezdve, a nem megfelelő hatékonyságú szerek alkalmazásáig. A pszoriázist immunológiai gyulladás váltja ki, melynek lefolyása krónikus, s mely nem fertőző, azaz nem veszélyezteti a közvetlen környezetet. A bőrfelszínen megjelenő vöröses színárnyalatú, fehéren hámló plakkok, és papulák miatt nevezték el pikkelysömörnek, utalva hámló tulajdonságára.

 

A bőrgyulladáshoz nem egyszer fájdalmas ízületi panaszok is társulnak.

A viszketés nem általános, ritkán jelentkezik, bár az akut fellángolások esetén sűrűbben előfordul. A kórkép tipikusan multifaktoriális, hiszen több tényező együttesen alakítja ki a betegség megjelenését. A diagnosztizálás, az azonosítás gyorsan lezavarható, hiszen a plakkok minden esetben szinte ugyanazokon a helyeken alakulnak ki: a könyökökön, a térdeken, a hajas fejbőrön, vagy épp a talpakon. Bár a pikkelysömör jelenleg nem gyógyítható, a tünetei kezelhetőek. A terápia nagyjából, az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint a helyi kezelésre korlátozódik, azaz a pikkelyeket hámlasztó készítmények segítségével kell eltüntetni.

 

A pikkelysömör kiválóan kezelhető aloe vera tartalmú krémmel.

Az aloe vera pozitívumairól biztosan hallottál már. Nem véletlen, hogy sokan csoda növénynek is nevezik, utalva fantasztikus tulajdonságaira. Kívülről alkalmazva hihetetlenül gyorsan beindítja a sebgyógyulást, elősegítve a foltok nyomtalan eltüntetését. Belsőleg is érdemes használni, hiszen fogyasztásával mérsékelhetőek a gyulladásos panaszok, és orvosolhatóak a láthatatlan problémák is. Igaz a pikkelysömörre csak határozottan súlyos esetben kínálnak belsőleg adható gyógyszereket, az aloe verat, azonban kockázat nélkül alkalmazhatod, sikerrel. Külsőleg nyugtatja a bőrt, támogatja a hámosodást, és a sebgyógyulás folyamatát is lerövidítheted vele. Magával a növénnyel is kezelheted magadat, de a legjobb, ha valamilyen kombinált, aloe vera tartalmú készítményt választasz.
 

Megoldás pikkelysömörre.