Licsi, a csupa egészség
A licsi ovális alakú, élénk rózsaszín vagy rozsdavörös, kemény, rücskös héjú gyümölcs. Ha lehántjuk róla a kemény héjat, egy puha, fehér húsú, kellemesen édes, ugyanakkor enyhe, hűsítően savanykás gyümölcs tárul elénk. A közepén mag található. A licsi fán terem, tavasszal virágzik, és nyáron terem.
A licsi nagyon egészséges. Található benne bőségesen C-vitamin, de B-, E- és K-vitamin is. Ásványi anyagok közül bővelkedik foszforban, magnéziumban, kalciumban, de van benne egy kis vas, szelén és mangán is. Kedélyjavító, vágykeltő, egészségmegőrző hatása is ismert. Vizsgálatok kimutatták, hogy ez a pici gyümölcs minden eddig ismert növénynél több polifenolt tartalmaz. A polifenolok szerepet játszhatnak a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, valamint erősítik az immunrendszert.
A licsi Magyarországra frissen érkezik, de lehet kapni gyümölcslé vagy konzerv formájában is.
Fogyasztható frissen, de egzotikus saláták, gyümölcskosárkák alkotórésze is lehet. Felhasználják még tortákhoz, különleges desszertekhez, de fagyit, zselét, illetve bort és likőrt is készítenek belőle.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
