Lúgosító zöldségek 6. rész
Cukkíni
Bármelyik élelmiszerboltban megvásárolhatjuk, étkezésünkbe könnyen beépíthető. Sokféleképpen elkészíthető, a legjobb azonban, ha megpároljuk, és úgy fogyasztjuk. Csökkenti a koleszterinszintet, valamint a prosztatarák kialakulásának kockázatát is.
Tök
Fajtától függően a benne található tápanyagok mennyisége változó. Közös tulajdonságuk, hogy lúgosító hatásúak, rengeteg jótékony hatással. Remekül elkészíthetőek köretnek, de önállóan is fogyaszthatók. A-vitamin és C-vitamin-tartalmuk jelentős.
Sütőtök
Újabban csak Halloweenkor használjuk ezt a remek zöldséget, de ettől sokkal értékesebb. Nem csak a zöldség húsa, magjai is lúgosító hatásúak, ráadásul kitűnő rágcsálnivaló. Emellett meglepően sok A-vitamint tartalmaz.
Édesburgonya
Sokan azt hiszik, a keményítő tartalmú ételek savasító hatásúak. De ez nem így van. A burgonya és az újburgonya is lúgosító zöldség. Az édesburgonya kellemes íze mellett élelmi rostokat, A-vitamint és antioxidánsokat is tartalmaz.
Újburgonya
Egy picit drágább, mint az átlagos burgonya, de lúgosító hatása miatt megéri kifizetni a magasabb árat. A teljes érés előtt szedik össze, így jobb íze mellett lúgosító hatása is megmarad. Legjobb, ha a jobb hatásért az elkészült ételt metélőhagymával keverve fogyasztjuk.
Zöldbab
Az egyik legnépszerűbb zöldség, leggyakrabban köretként fogyasztjuk. Lúgosító hatású, élelmi rostban gazdag, emellett sok C-vitamint és káliumot tartalmaz. De vas- és kalciumtartalma is jelentős. Könnyen elkészíthető étel.
Zöldborsó
Kiváló lúgosító zöldség. Önmagában is ízletes, nem igényel speciális ízesítőket. Igyekezzünk vaj nélkül elkészíteni, mert az növeli a savasságát.
Legközelebb újabb lúgosító zöldségeket ajánlunk. Van bőven…
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
