Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Hungarian
English
German
Kategóriák

A lüktető derékfájdalom gyakori okai

2023. 06. 15. 11:57:00 hillvital.hu

A lüktető derékfájdalom lehetséges okai, avagy mi az amire érdemes odafigyelni!
 

A fájdalom általában a keletkezés helyén vehető észre, amely sokszor nyomás hatására fokozódik is.

Sajnos azonban akár az is lehetséges, hogy valamilyen ideg lefutása mentén a fájdalom megjelenhet más régiókban is. 
A kisugárzó fájdalmak nagyon megtévesztőek és a diagnózist sokszor tévútra vihetik.
 

A lüktető derékfájdalom miatt az esetek nagy részében az izomgörcsök okolhatóak.

Lüktető derékfájdalom esetén gyakran nyilalló derékfájásról beszélünk, amely egyben megegyezik a szúró derékfájással is. A nyilalló és a szúró derékfájdalom közötti különbséget a nyilalló fájdalom esetén fellépő ritmikus, lüktető fájdalom alkotja. Ez lehet néha erősebb, illetve gyengébb is. A derékban fellépő izomgörcs hosszú ideig, akár 2-3 hétig is tarthat. Elhanyagolva gyulladás kialakulásához is vezethet. A sérülés kialakulásának gyakori oka a naponta jelentkező mikrosérülések, melyek keletkezhetnek hirtelen mozdulatból, helytelen tartásból, vagy akár a nyújtás hiányából is.

 

Egy lüktető derékfájdalom esetén azonban beszélhetünk a gerinc gyulladásáról, valamilyen fejlődési rendellenességről, izom sérülésről,vagy akár a csontok elváltozásairól is. A fájdalom kisugározhat a derékba egy vesekő miatt vagy kismedencei gyulladásból is. Azt, hogy pontosan mi okozza a derékfájdalmat, csak egy pontos vizsgálat döntheti el. Sok esetben túlterheltek a deréktáji izmok, szalagok, ízületek, csontok. Egy sima kihűlés is okozhat derékfájdalmat, mivel a hideg nem tesz jót. Porckorong kopás vagy rendellenesség is gyakori ok. Egy gyulladás is állhat a betegség mögött ami megbetegíti a gerincet és a szalagjait. Egyes betegségek érinthetik a csigolyákat is. Vannak olyan módszerek amivel elkülönítheted, hogy mozgásszervi vagy nem mozgásszervi derékfájdalommal küzdesz.
 

 

A lüktető derékfájás akkor tekinthető mozgásszervi eredetűnek:
 

ha mozgásra illetve terhelésre a fájdalom fokozódik,

ha nyomásra vagy ütögetésre az adott terület fájdalmas,

ha olyan kényszertartás alakul ki ami miatt kerülöd a fájdalmat,

ha a végtagjaidba is kisugárzik.

Egy derékfájdalom esetében nagyon fontos a sok pihenés és érdemes még gyógynövényes készítményeket is használni. A deréktáji fájdalom esetében nagyon sokat segíthetnek. Ha néhány nap van hét alatt sincs javulás, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulnod.  

Lüktető derékfájdalom

A lüktető hátfájás egy olyan tünet lehet, amely számos különböző okból adódhat.

A fájdalom lüktető érzése általában azt jelenti, hogy a fájdalomforrás pulzál vagy ritmusosan nyomást gyakorol a háton.

 

Izomfeszültség vagy izomgörcs: A hosszú ideig tartó helytelen testtartás, túlzott terhelés vagy stressz miatt izomfeszültség vagy görcsök alakulhatnak ki a hátban. Ebben az esetben pihenés, lazító gyakorlatok (mint például a mély légzés és a nyújtás) segíthetnek. Masszázs vagy fizioterápia is javasolt lehet.

 

Gerincproblémák: A lüktető hátfájásnak hátterében gerincproblémák, például csontritkulás vagy porckorongsérv is állhatnak. Orvosi vizsgálatra van szükség a pontos diagnózishoz. A kezelési lehetőségek közé tartozhatnak gyógyszerek, fizioterápia, vagy akár műtét is.

 

Ideggyulladás: Az idegek irritációja vagy gyulladása is okozhat lüktető hátfájást. Ebben az esetben orvoshoz kell fordulni, aki megfelelő kezelést javasolhat, például fájdalomcsillapítók vagy fizikoterápia formájában.

 

Sérülések: Ha a hátfájást valamilyen fizikai sérülés okozza, például esés vagy ütés, akkor azonnali orvosi ellátásra lehet szükség. A sérülés súlyosságától függően lehet, hogy röntgen vagy CT-vizsgálat is szükséges.