A Lepidium Meyeneii növény egy 4200 méter magasan vadon termő növény.
Ennek a a növénynek az összemorzsolt gyökeréből készül a maca por.
Rendszertanilag a retekkel tartozik egy családba. Az, hogy ilyen zord időjárás ellenére is képes életben maradni annak köszönhető, hogy gyökereiben nagy energiaraktárak találhatóak. Jótékony tulajdonságai is ennek köszönhető.
A maca por gazdagon tartalmaz kalciumot, magnéziumot, valamint foszfort. Mivel vitamin és ásványi anyag tartalma is kimagasló, ezért a szuperélelmiszerek közé sorolható.
Hogyan fogyasztható?
Fogyasztása igen egyszerű. Naponta 2-4 teáskanálnyi port keverjünk el egy pohár vízben vagy gyümölcslében. Íze a pörkölt cirkóniához hasonlítható.
Érdemes azonban azt tudni, hogy a maca adaptogén növénynek számít, ami azt jelenti, hogy hatását nem azonnal, hanem folyamatosan fejti ki. Ennek köszönhetően a legmegfelelőbb eredményt akkor érhetjük el, ha folyamatosan szedjük. Függőséget nem okoz. Szedésére vonatkozó mennyiségi korlát nincs. Mellékhatásokról még nagyobb mennyiség esetén sem tudnak.
Milyen hatásokkal rendelkezik?
Mivel rengeteg mindent tartalmaz ezért hatása is igen széles körű.
Segíthet a hangulat javításában.
Kutatások bizonyították, hogy a maca hangulatjavító hatással rendelkezik. Ezzel párhuzamosan csökkenti a szorongás, stressz és a depresszió tüneteit is.
Fokozza teljesítményt és energiával látja el a szervezetet
Mivel a maca gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, esszenciális zsírsavakban és fehérjékben, ezért természetes módon energiaszinthez, valamint az izomzat és az állóképesség javításához.
Növeli a termékenységet
A maca gyökér a legáltalánosabban és legrégebb óta felhasznált gyógynövény a termékenység növelésére. A nők esetében a leghatásosabbnak a piros maca bizonyult. Ezzel szemben érdekes, hogy a férfiaknál ez nem bizonyosodott be.