Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A magas húgysavszint leggyakoribb okai

2023. 05. 31. 11:02:00 hillvital.hu

Mit okoz a magas húgysavszint? Választ adunk!

 

A beteg, ha vérvétel után böngészi a leleteit, találkozhat egy olyan kifejezéssel, hogy húgysavszint.
 


Nézzük, mit takar e kifejezés!

Először is nem árt tisztázni, hogy a húgysavnak milyen hatása van a szervezetünkre. A húgysav alapvetően antioxidáns hatású, azonban ha egy bizonyos mértéket meghalad, akkor már gyulladáskeltő hatása van. Hatására fokozódik az oxigéngyökök képződése, így az érelmeszesedés kialakulásában döntő szerepe lehet.
 

Azt már régóta tudjuk, hogy a magas húgysavszint és az ízületi gyulladás között összefüggés van. Ez a köszvény nevű betegségben nyilvánul meg. Arról azonban kevesebben tudunk, hogy más betegségekben is gyakran mérhetünk magasabb húgysavszintet.
 

Például az elhízott, túlsúlyos, magas vérnyomásos betegeknél, a magas koleszterin- vagy trigliceridszinttel rendelkezőknél, valamint a cukorbetegeknél.
 

Ezek az állapotok önmagukban is fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de magas húgysavszinttel párosulva még inkább. A kölcsönhatás oda-vissza is igaz; tehát a magas húgysavszint, vagyis a köszvény mellett tízszer gyakoribb a magas vérnyomás kialakulása.
 

Ugyanakkor hipertónia vagy szívkoszorúér-betegségben a köszvény háromszor gyakrabban fordul elő. Ez az összefüggés elsősorban azzal magyarázható, hogy magas vérnyomás és cukorbetegség esetén a vese vérellátása, érrendszere károsodik, emiatt a húgysav kiválasztása zavart szenved, és felhalmozódik a szervezetünkben.
 

Összefoglalva: a húgysavszint, valamint a szív- és érrendszeri betegségek között jelentős összefüggés mutatható ki. Ha túlsúllyal párosul a magas húgysavszint, fogyással jelentősen javíthatunk a helyzeten. Az alkohol fogyasztását kerülni kell!
 

 

Az étrend változtatásával sokat tehetünk a csökkentésére: fekete szeder, áfonya, valamint növényi eredetű ételek, zöldségfélék, gyümölcsök, tojás. Kerüljük a purintartalmú ételeket: belsőségek, lóhús, szardínia, hekk, tonhal, pisztráng.
 

Magas húgysavszint okozta köszvény.

Tartalomhoz tartozó címkék: húgysav húgysavszint ⤷Betegségek