Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Magas szemnyomás - tünetei és kezelése

2023. 06. 16. 09:18:00 hillvital.hu

A magas szemnyomás tünetei és természetes kezelése lesz a téma ebben a cikkben.

A tartósan magas szemnyomás miatt sajnos, a szemben akár visszafordíthatatlan károsodás alakulhat ki, amely vezethet látótér kieséshez, látótér beszűküléshez és legvégső esetben akár vaksághoz is.

Melyek a magas szemnyomás okai?

 

Szemfolyadéktermelés és levezetés egyensúlyának zavara: A szem belső térben folyadék termelődik és szivárog el. Ha a termelés meghaladja a levezetési képességet, a szemnyomás emelkedhet.

 

Örökletes tényezők: Ha a családban már előfordult glaukóma, növeli a kockázatot. Vannak olyan gének, amelyek hajlamosíthatnak erre a betegségre.

 

Életkor: A glaukóma kockázata az életkorral nő. Idősebbeknél gyakoribb.

 

Magas szemnyomás: Maga a magas szemnyomás is kockázati tényező lehet, bár nem minden magas szemnyomású személynél alakul ki glaukóma.

 

Egyéb egészségügyi problémák: Bizonyos betegségek, például cukorbetegség vagy magas vérnyomás is növelhetik a glaukóma kockázatát.

 

Szemérzékenység: Sérülések, gyulladások vagy szemtályogok is okozhatnak magas szemnyomást.

 

​Mi számít magas szemnyomás értéknek?

Eléggé nehéz pontosan meghatározni azt az értéket, amit már magas szemnyomásnak lehet nevezni. A normális szemnyomás értéke sem mondható egyértelműnek. A normál érték statisztikai értékek alapján 10 és 22 Hgmm (higanymilliméter) közötti. Van viszont olyan ember akinél 25-ös szemnyomás is normálisnak mondható míg van olyan akinél már 18 is magasnak mondható.

 

Mennyi az optimális szemnyomás értéke?

Általánosságban elmondható, hogy a szemnyomásnak 12 és 22 mm Hg (higanyoszlop) közötti tartományban kell lennie. Azonban az egyes esetekben az orvos más értékeket is figyelembe vehet, és az egyén specifikus körülményeitől függően állapíthatja meg a szemnyomás megfelelő szintjét.


 

Magas szemnyomást több esetben is mérhetnek.

Az egyik lehet az okuláris hipertenzió, amikor eleve magasabb a szemnyomás, de nem látható egyéb szemkárosodás és a szemidegek épek. Ilyenkor a szemnyomás nagyjából 25 higanymilliméter, kezelésre viszont még nincs szükség csak megfigyelésre. Ha a magasabb szemnyomás miatt károsodás alakul ki, akkor az a zöld hályog. Ezt a betegségek két csoportra lehet osztani, a nyílt és a zárt zugú zöld hályog.


A zárt zugú zöld hályogot szokták nevezni zöld hályogos rohamnak.

Ebben az esetben a szem elülső térviszonyai eltérnek az átlagtól, szűkebbek aminek következtében a szemnyomás emelkedik. A fényforrások körül szivárványkarikákat lehet látni, de jelentkezhet egyoldali fejfájás is ami reggelre megszűnik. A nyitott zugú zöld hályog okai esetenként sajnos ismeretlenek. A betegek általában teljesen tünetmentesek viszont a szemnyomás 40 higanymilliméter körül lehet. A megemelkedett szemnyomás mögött állhat olyan ok is mint a pigmentlerakódás, sérülés, gyulladás, vérzés illetve szteroidtartalmú szemcsepp is.
 

A kezelése úgy zajlik, hogy az orvosok először kiderítik mi okozza a magas szemnyomást, és ahhoz igazítják a kezelést. Egy zöld hályogos rohamnál első lépésben szemcseppekkel, infúziókkal kell csökkenteni a szemnyomást ezután pedig lézerkezelésre is szükség lehet. Egy nyílt zugú zöld hályognál szemcseppet szoktak felírni.
 

Szemnyomás mérése.

Milyen tünetei lehetnek annak ha a szemnyomás magas?

 

Látásvesztés: A glaukóma fokozatosan és hosszú idő alatt okozhat látásvesztést. Először a perifériás látást érintheti, és a beteg gyakran nem vesz észre a látásvesztést, mivel a központi látás még éles marad. Később azonban a központi látás is károsodhat.

 

Ködfoltok: Az emberek néha ködfoltokat észlelhetnek a látóterükben, különösen rosszabb fényviszonyok között, például sötétben vagy esős időben.

 

Szemfájdalom: Ha a szemnyomás magas, akkor kialakulhat fájdalom is. A glaukómával élőknek szemfájdalma lehet, különösen, ha a szemnyomás hirtelen emelkedik.

 

Fejfájás: Magas szemnyomás néha fejfájást is okozhat, különösen a homlok és a szemek területén.

 

Vörös vagy fájdalmas szem: A magas szemnyomás miatt az érrendszer megsérülhet a szemben, ami vörös vagy irritált szemhez vezethet.

 

Látásproblémák fényviszonyok változása esetén: A glaukómás betegek gyakran panaszkodnak arról, hogy a látásuk romlik, amikor a fényviszonyok hirtelen megváltoznak, például hirtelen bekapcsolódó erős fény vagy hirtelen átmenet sötétebb helyről világosabbra.

 

Kockázati tényezők: Bizonyos tényezők növelhetik a glaukóma kockázatát, például a családi előfordulás, a magas szemnyomás, a kor előrehaladtával járó természetes folyamatok és egyes krónikus betegségek, például a cukorbetegség.
 

A magas szemnyomás vagy glaukóma egy olyan szembetegség, amelyet gyakran a szemfolyadék fokozott nyomása jellemez. A glaukóma súlyosan veszélyeztetheti a látást, ezért fontos megfelelően kezelni.

Hogyan lehet csökkenteni a magas szemnyomást avagy a magas szemnyomás kezelésének alapvető lépései:
 

Orvosi felügyelet: Ha magas szemnyomást vagy glaukómát gyanítasz, azonnal keress fel egy szemorvost. Ő képes lesz diagnosztizálni a problémát, és meghatározni a megfelelő kezelési tervet.
 

Gyógyszeres kezelés: A glaukóma gyakran gyógyszerekkel kezelhető, amelyek csökkentik a szemnyomást. Ezeket a gyógyszereket általában szemcseppek formájában alkalmazzák, és rendszeres használatuk segít fenntartani a megfelelő szemnyomást. Fontos, hogy szigorúan tartsd be az orvos utasításait a gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatban.

Lézerterápia: Néha a lézerterápia alkalmazható a glaukóma kezelésére. A lézerrel kezelt terápia segíthet javítani a szemnyomást vagy megelőzni további szövődményeket.
 

Sebészeti beavatkozás: A súlyosabb glaukóma esetekben műtéti beavatkozás lehet szükséges. A sebészeti eljárások segíthetnek megnyitni a szemnyomást szabályozó csatornákat vagy eltávolítani a folyadékot.
 

Életmódbeli változtatások: Bizonyos életmódbeli tényezők befolyásolhatják a glaukóma kialakulását és a magas szemnyomás súlyosságát. Az egészséges étkezés, a dohányzás elkerülése, a testmozgás és a stressz csökkentése mind hozzájárulhat a szemnyomás kezeléséhez.

 

Rendszeres ellenőrzések: A glaukómát rendszeresen ellenőrizni kell. Az orvos időről időre ellenőrzi a szemnyomást és a látást, hogy meggyőződjön arról, hogy a kezelés hatékony-e, és nincsenek-e új szövődmények.

Öröklődés figyelembevétele: Ha a glaukóma a családban előfordult, fontos tájékoztatni az orvost erről, mivel az öröklődési tényezők is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.