Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A makula degeneráció fajtái és jellemzői

2023. 09. 22. 09:44:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A makula degeneráció egy olyan szemészeti betegség, amely a központi látás csökkenéséhez vezet, és az idősebbek körében gyakori. A betegség két fő típusa létezik: száraz és nedves makula degeneráció.

Szemvizsgálat.


Száraz makula degeneráció:
Ez a forma a leggyakoribb, és lassan fejlődik. A szem perifériás részeinek látása általában nem érintett, de a központi látás romlik. Hátterében az öregedési folyamatok és a makula területén található sárga folt (macula lutea) károsodása áll. A betegség során a makulában lévő sejtek pusztulnak el, ami a látásvesztést eredményezi. A kezelés erre a formára még limitált, de a vitamin-kiegészítők segíthetnek a látásromlás lelassításában.

 

Nedves makula degeneráció: Bár kevésbé gyakori, a nedves forma gyorsabban fejlődik és súlyosabb látásvesztést okozhat. A nedves makula degenerációban az úgynevezett érnövekedések alakulnak ki a makulában, amelyek hirtelen és súlyos látásvesztést okozhatnak. Az érnövekedések rendellenes vérerekkel táplálják a makulát, és vérzést, duzzadást és hegesedést okoznak. A nedves makula degeneráció kezelhető injekciókkal és lézerterápiával történik.
 

A makula degeneráció kockázati tényezői közé tartozik az öregedés, a dohányzás, a genetikai hajlam, és a magas vérnyomás. A betegség kezdeti tünetei között szerepelhet a homályos látás, a közvetlen előttünk lévő tárgyak torzulása vagy hullámzása, a színérzékelés változása és a központi látás elvesztése.
 

A diagnózisa szemészeti vizsgálattal történik, amely magában foglalja a szemfenék vizsgálatát, az OCT (optikai koherencia tomográfia) és az angiográfia alkalmazását.
 

A kezelése elsősorban a látásvesztés lassítására irányul. A száraz makula degeneráció esetén fontos a megfelelő táplálkozás, vitamin-kiegészítők (például az A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin és cink) és a dohányzás elkerülése. A nedves makula degeneráció kezelésére anti-VEGF injekciókat vagy lézerterápiát használnak, amelyek a vérerek fejlődését gátolják vagy leállítják a makulában.
 

Fontos megjegyezni, hogy a makula degeneráció diagnózisát és kezelését szemész végzi, és rendszeres szemészeti vizsgálatok segítenek az időben történő felismerésben és kezelésben. A betegség korai szakaszában a látásvesztés lassítható vagy megelőzhető, így a rendszeres szemészeti ellenőrzések kiemelkedően fontosak a betegség kezelhetősége szempontjából.
 

Megfelelő vitaminbevitellel te erősítheted a szemeidet és így kevesebb lesz az esélye, hogy kialakuljon a makula degeneráció. A See vitamin, magas Lutein tartalma miatt abban nyújt segítséget, hogy tartalmazza a szem számára szükséges és elengedhetetlen vitaminokat és tápanyagokat, ezáltal hozzájárul szem egészségének a fenntartásához, valamint megfelelő működéséhez.

Egy boldog idős pár szemproblémák nélkül.