Azok, akik tejérzékenyek, és nem isznak tehéntejet, a mandulatej egy jó választás.
Mielőtt mandulatejet vásárolunk, nézzük meg a címkéjét, lehetőleg minél kevesebb legyen benne az adalékanyag és a tartósítószer. Azt is jó tudni, hogy a mandulatej jóval kevesebb proteint és kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej. Mégis rendkívül egészséges. De mitől?
A mandulatej nem tartalmaz laktózt.
A szakemberek szerint hazánkban két-három millió ember szenvedhet laktózérzékenységben. Ez azt jelenti, hogy nehézségeik vannak a tehéntej megemésztésével. Így a mandulatej számukra egy kiváló, laktózmentes alternatíva lehet a tej helyettesítésére.
Segít a testsúlycsökkentésben.
Egy csésze mandulatej jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a tehéntej.
Egészségesen tartja a szívünket.
A mandulatejben nincs koleszterin és telített zsír. Kevés benne a nátrium, viszont tartalmaz egészséges zsírokat (pl. omega-3 zsírsavat). Ezek segítenek megelőzni a magas vérnyomást és a szívbetegségeket.
Ragyogóan tartja a bőrünket.
A mandulatej bőven tartalmaz E-vitamint és olyan antioxidánsokat, amelyek szükségesek a bőrünk egészségéhez.
Nem emeli a vércukorszintet.
A mandulatej nem tartalmaz sok szénhidrátot, vagyis nem emeli jelentősen a vércukorszintet. Így csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Alacsony glikémiás indexe miatt a testünk a benne található szénhidrátokat energiaként hasznosítja.
Erősíti az izmokat.
Bár a mandulatej csak kevés proteint tartalmaz, viszont magas a B-vitamin-tartalma, gazdag vasban és riboflavonban. Ezek szintén fontosak az izmok növekedéséhez.
Nem igényel hűtést.
A mandulatejet nem kell hűtőben tárolni. Tökéletesen finom szobahőmérsékleten.
Mandulatejet mi is készíthetünk. A mandulát finoman meg kell őrölni, vízzel elkeverni egy keverőtálban, majd leszűrni egy szűrővel, és már fogyaszthatjuk is.