Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Fontos odafigyelni a megfelelő mosási hőmérsékletekre!

2023. 06. 06. 10:11:00 hillvital.hu

Manapság a szuper mosógépekkel gyerekjáték a mosás azonban érdemes odafigyelni a megfelelő mosási hőmérsékletre is!

 

Ezek a gépek automaták, a mosóporok intelligensek, de hogy mit hány fokon kell mosni, azt nem tudják. Azt bizony nekünk kell jól tudni! Cikkünkből kiderül, hogy hány fokon moss, hogy a különböző ruhadarabok tiszták, de mégis épek maradjanak.
 

Ha a hőfokot magasabbra veszed, elpusztulnak a bacilusok.
 

Ha a hőfokot lentebb tekered, kevesebb áramot használsz, ráadásul kíméled a szöveteket. Olykor érdemes megnézned a ruhákon lévő címkét, az is ad némi támpontot.
 

A következőkben átnézzük, mit milyen hőfokon érdemes mosni!
 

Selyemruhákat, blúzokat nem szabad gépben mosni. Csak kézzel öblítsd át! A most következő videóban hasznos mosási tippek várnak. Érdemes végignézned.
 


A fehér ruhák mosása hány fokon ajánlott?
 "A fehér ruhákat hány fokon kell mosni?" Ez az egyik leggyakoribb kérdés. Ha téged is érdekel, hogy hány fokon mossuk a fehér ruhákat, akkor ez a rész kifejezetten neked szól. Sokan azt gondolják, hogy a vegyi tisztítás lehet a legjobb a fehér ruháknak, de jobb az otthoni mosás. Egy minőségi pamut inget 40 fokon kell mosni, viszont érdemes ellenőrizni a ruha mosási útmutatóját. Még az is fontos, hogy a fehér ruhákat nem szabad együtt mosni színesekkel.

 

Ágyneműt hány fokon kell mosni? Sokan teszik fel a kérdést, hogy az ágynemű mosás hány fokon javasolt. Nézzük! Az ágynemű mosása mindig 60 vagy 40 fokon kell történjen. Ez éppen meleg ahhoz, hogy elég tiszta legyen. Ez a hőmérséklet nem roncsolja az ágyneműt sem, ezáltal hosszabb lesz az élettartama.

A fekete ruhák mosása hány fokon történjen? Mivel sokan teszik fel a kérdést, hogy a "Fekete ruhákat hány fokon kell mosni?" ezért ezt is megnézzük!  A fekete ruhák mosása 40 fokon javasolt. Ajánlott nem összekeverni más színes ruhákkal.

A színes ruhák mosása hány fokon ajánlott?
Színes ruhákat általában 30-40 Celsius fokon ajánlott mosni, azonban mindig fontos ellenőrizni a ruhákon található címkéket, amelyek általában utasításokat tartalmaznak a megfelelő mosási hőmérsékletre vonatkozóan.

 

Nézzük, hogy hány fokon mossunk, azaz mit hány fokon érdemes mosni.

 

30 fokos mosás:

Blúzoknak, melltartóknak, ingeknek, amelyek nem túl szennyezettek, elég egy 30 fokos rövid program. Nincs értelme pl. egy strasszköves felsőt 2-3 óráig veretni. 

A gyapjú mosás hány fokon történjen?

Gyapjú és kötött holmiknak is elég a 30 fokos mosás, de kímélő programmal! Lakástextileket, függönyöket is elég 30 fokon kimosni.

Tiszta ruhák.


40 fokos mosás:

Először is hány fokon mossuk a babaruhákat? Ez egy elég fontos kérdés! A babaruhák mosása kényes kérdés, ezért a mosásukat is nagyon körültekintően kell végezni.  A ruhán nem maradhat semmi, ami ingerelheti a babát. Ajánlatos kíméletesen 40 fokon mosni. 

30 vagy 40 fokos mosás ajánlott a színes mosás? A színes ruhák mosása is a leggyakrabban 40 fokon történik. Azonban ez általában a ruhák címkéjén fel is van tüntetve. Van aki 30 fokon is mos színes ruhákat. Ez színkímélőbb és kevésbé makacs foltok ellen be is válhat.

A farmerokat bármennyire is erős anyagnak gondolod, mégsem szabad magas hőfokon mosni.

 

60 fokos mosás:

Törülközőt, ágyneműt 60 fokon érdemes mosni. A különféle gombák 60 fokon pusztulnak el. Hogy megelőzd a nőgyógyászati fertőzéseket, ezt a hőfokot érdemes választani a fehérneműk esetében is. Fehér ruhákat, amelyek bírják a magasabb hőfokot, szintén 60 fokon ajánlott mosni. Ha a színes ruhák erősen szennyezettek, akkor szintén 60 fokos mosás ajánlott. Tehát a hány fokon kell mosni a fehér ruhákat kérdésre a válasz a 60 fok.

 

Igaz, hogy 60 fokon összemegy a ruha?

Nem feltétlenül igaz, hogy a 60 Celsius fokos mosás összemegy vagy tönkreteszi a ruhát. Azonban bizonyos anyagoknál, például a pamutnál és más természetes szálaknál, az erős meleg vagy hosszú mosási idő hatására az anyag összemehet, zsugorodhat, és elveszítheti alakját. Minden ruha címkéjén feltüntetik a megfelelő mosási utasításokat, például a megfelelő hőmérsékletet és mosási programot. Érdemes ezeket az utasításokat követni, hogy megóvjuk a ruháinkat, és hosszabb élettartamot biztosítsunk számukra.


 

90 fokos mosás:

A konyharuhák esetében sem érdemes spórolni a hőmérséklettel. Ezek az anyagok bírják a strapát, bizonyos időközönként nem árt kifőzni is. A konyhában sok szennyeződés kerül rájuk, és ezeket csak magas hőfokon tudod elpusztítani.

Nagyon szennyezett, zsíros- olajos, pl. munkásruhákat 90 fokon érdemes mosni, ha a ruhán lévő címke megengedi. Ha valaki beteg, az ágyneműjét, törölközőjét szintén 90 fokon mosd ki, hogy elkerüld a visszafertőződést.

Nagyon sok mosószer amelyek tele vannak vegyszerekkel viszketést illetve bőrpirosságot is okozhatnak sőt még ekcémát is.
 

A HillVital mosógél egy hipoallergén mosógél amiben csak környezetbarát összetevők találhatóak. Nem található benne semmilyen vegyszer. Rendkívül hosszú ideig tartja frissen és illatosan a ruhákat. Mindenféle bőrirritációtól, ekcémától illetve allergiától megkíméli a bőrt. Teljes mértékben mentes a parabéntől, a klórtól és a foszfáttól is. Biológiailag lebomlik teljesen.  Mosás, mosógéppel.