Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mégis mi a reumatológia? Most kiderül minden fontos dolog róla!

2022. 09. 27. 11:07:00 hillvital.hu

Nem mindenki tudja, hogy mi a reumatológia. És persze nincs is ebben semmi szégyellnivaló. Ez a cikk abban segít neked, hogy te is megismerd egy kicsit jobban ezt a szakmát és hogy mivel is foglalkozik.

 

A reumatológia egy orvosi szakma ami a csontváz és az izomrendszer betegségeivel foglalkozik. A betegségek funkcionális rendellenességével is foglalkozik. Valamint magában foglalja ezek gyulladásos betegségeit, az ízületek és a gerinc degeneratív betegségeit, a mozgatórendszerben létrejött anyagcsere betegségeket, a lágyrészek és a belső szervek valamint az idegrendszer betegségeit is ha társulnak az előzőekhez. Tehát a reumatológia magában foglalja a neurológia, a belgyógyászat, az ortopédia, a fizioterápia, az idegsebészet és a rehabilitáció ismeretanyagát is.


Milyen panaszokkal érdemes felkeresni a reumatológust?


A leggyakoribb panasz amivel reumatológushoz szoktak fordulni az a fájdalom. A fájdalom sok esetben hirtelen is jelentkezhet, ami lehet akut vagy elhúzódó krónikus fájdalom. A fájdalom eredetét is meg lehet különböztetni mégpedig lehet mechanikus amikor pl. ízületi kopás vagy gerincsérv okozza a fájdalmat, illetve lehet gyulladásos is amikor az ízületek vagy a lágyrészek gyulladnak be. A fájdalom mellett létrejöhet más tünet is mint pl. zsibbadás, ízületek ropogása, duzzadás, meleg területek a végtagon, bőr elszíneződés vagy bőrelváltozás. Érdemes még azt is tudni, hogy a reuma nem csupán az idősebb korosztályt érinti hanem minden korosztályt.

Mégis reumára mi jó akkor? Nyilván először el kell menni a reumatológushoz ha tapasztalod a tüneteket. Az orvos pedig a vizsgálatok során megállapítja a betegség okát aztán pedig kezelést ajánl. A kezelés a legtöbb esetben gyógyszeres kezelés illetve injekció is lehet. A fájdalom enyhítésére érdemes
gyógynövényes balzsamot használni, mivel az mellékhatások nélkül képes segíteni. A legrosszabb esetben kerül a sor műtétre csak.

 

A következő fontos téma ami a reumatológiához kapcsolódik az a reuma faktor vagy másnéven rheumatoid faktor. De mi is ez pontosan? A reuma faktor vizsgálat fontos lehet. A reuma faktor az autoantitestek egy fajtája ami a szervezet saját fehérjéi ellen létrejött védőfehérje. Az antitestek pedig olyan védőfehérjék, amelyek a baktériumok ellen termelődnek. A reuma faktorok a gyulladások miatt megemelkedett immunoglobulinok IgG nevű csoportja ellen jön létre. Akkor szokták ellenőriztetni a reuma faktort, ha a beteg reggeli ízületi merevségre, ízületi fájdalomra vagy ízületi duzzanatra panaszkodik.

Mi a helyzet akkor, ha magas a reuma faktor?

 

Magas reuma faktor esetén mindenképpen érdemes tovább haladni a vizsgálatokkal, mivel nem csupán a reumatoid artritisz okozhatja ezt. Többféle betegség esetén is lehet magas reuma faktor ilyen pl. a Sjörgen-szindróma is, ami a bőr, a szem és a száj fájdalmával jár és persze ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek. A reuma faktor csökkentése mindenképpen az orvos dolga. Ebben az esetben konzultálni kell a szakorvossal aki majd megfelelő kezelési módot fog alkalmazni a csökkentésben.

Mégis mi a reumatológia? Most kiderül minden fontos dolog róla!