Így készítsünk gyógynövényből szörpöt: mentaszörp
Gyógynövényekből nemcsak teákat, forrázatokat készíthetünk, hanem gyógynövényszörpöket is.
Ismerkedjünk meg a mentaszörppel!
A gyógynövények használata régebben sokkal gyakoribb volt, mint manapság. Bár szerencsére újabban megint kezd elterjedni. Egyre nagyobb szerepet kapnak az egészségmegőrzésben, és remek természetes gyógyírt biztosítanak szinte az összes betegségre. De élvezeti cikként is megállják a helyüket. Lehet belőlük készíteni szörpöt is.
A mentából készített szörp az egyik legkedveltebb. Frissítő, élénkítő hatású. A menta fertőtlenítő, segíti az emésztést, nyugtatja az idegeket, oldja a menstruációs görcsöket. Ha szörpöt készítünk, tálaláskor a tetejére mindig tegyünk friss gyógynövényt is. Ez egyrészt díszít, másrészt a növények jótékony tulajdonságait frissen is élvezni tudjuk.
Mentaszörp
Hozzávalók:
- ½ kg nyírfacukor
- 1 liter víz
- 1kis csokor mentalevél
- 2-3 citrom leve
Elkészítés:
A cukorból és a vízből szirupot főzünk, majd hagyjuk kicsit hűlni, és hozzáadjuk a mentát. Kb. 20 percig hagyjuk állni, majd leszűrjük, pépesítjük, végül visszatesszük a szirupba. Alaposan elkeverjük, majd tiszta üvegbe öntjük. Az üveget kb. 5 percig fejtetőre állítjuk, majd hagyjuk lassan kihűlni. Vízzel hígítva a melegebb időszakban remek üdítő.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
