Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mi is az aszkorbinsav? Most kiderül!

2021. 01. 27. 12:17:00 Sági Zsolt - HillVital

Először is érdemes megismerned, hogy mi is az aszkorbinsav.

Íme a története röviden.

A skorbutbetegség az 1700-as években terjedt el, mivel a tengerészek és a katonák nagyon ritkán jutottak hozzá citrusfélékhez vagy káposztához. Norvég és magyar kutatók többek között Szent Györgyi Albert is felfedezték, hogy ezt a betegséget egy anyaggal meg lehet előzni.

Szent Györgyi Albert megfigyelte egy oxidációs folyamat reakciós késését, ami utalt egy redukáló anyag meglétére. Cambridge-ben vette észre, hogy ez a bizonyos redukálóanyag a mellékvese kéregben és a citrusfélékben is előfordul. Csak kis mennyiségben tudta előállítani, ezért a kémiai felépítését később tudta vizsgálni.

A vegyület cukorjellegű volt, ezért Szent Györgyi az ignose vagyis nem ismerem cukor nevet adta. Azután később felismerte, hogy a szegedi fűszerpaprika többet tartalmaz ebből mint a citrusfélék, ezután nagy mennyiségben tudta már előállítani. Így fedezte fel, hogyan is lehet gyógyítani a skorbutot hexuronsavval vagyis C-vitaminnal. Ezután nevezte el véglegesen aszkorbinsavnak.

Nagyon fontos tudni, hogy az aszkorbinsavnak a legjobb és legtisztább formája az L-aszkorbinsav, mivel ez található meg természetesen az egyes ételekben, legfőképpen a citrusfélékben. Por formában az aszkorbinsav savanyú és nagyon fanyar, nagy adagban viszont nem ajánlott a fogyasztása mert akár gyomor irritációt is okozhat.

Sajnos az emberi szervezet nem képes előállítani az aszkorbinsavat, tehát folyamatosan pótolni kell ételekből vagy étrend-kiegészítőkkel. Általában a napi ajánlott bevitel 70-125 mg szokott lenni, ám sok kutató is úgy véli, hogy a tökéletes egészség eléréséhez naponta akár 1000-3000 mg C-vitamint is be kell vinni. A természetes legjobb forrásai az aszkorbinsavnak a csipkebogyó, a kivi, a citrusfélék, a paprika és az édes burgonya is.

 

Érdekesség, hogy az aszkorbinsavat többféleképpen is fel lehet használni. A konyhában is alkalmazható tartósítószerként, így megakadályozhatod, hogy a gyümölcsök és a zöldségek bebarnuljanak.  
 
Mi is az aszkorbinsav? Most kiderül!