A szárzeller egy az igen egészséges élelmiszerek közül. Így nem csoda, hogy a belőle készült zellerlé igen egészséges, vitaminokban, értékes táp-, és ásványi anyagokban gazdag.
A zellerlé olyan enzimeket tartalmaz, melyek természetes módon emelik a sósav szintjét a gyomorban, aminek köszönhetően pedig segít a szervezet lúgosításában.
Segíthet a puffadás és a fokozott gázképződés csökkentésében. Gátolja a belekben a gyulladásos folyamatokat. A friss zellerben található só segít a vérnyomás stabilizálásában, a méreganyagok kiürítésében, illetve javíthatja az agyi funkciókat is.
A zeller képes támogatni az egészséget a szívtől kezdve egészen a májig. A benne lévő vegyületeknek hála csökkenti a stresszhormonokat és garantálja a vérkeringés megfelelő működését és képes csökkenteni a vérnyomást is. Mivel magas a magnézium tartalma, ezért energiát ad és az izmok regenerálódásához is hozzájárul. Található benne A-, B- és C- vitamin is. A vizelethajtó hatása miatt eltávolítja a szervezetből a méreganyagokat.
Képes ragyogóvá tenni a bőrt a magas nátrium, kálium és víztartalma miatt. Pattanásos és ráncos bőr esetén érdemes rendszeresen fogyasztani a zellerlevet.
Fogyasztása leginkább a reggeli órákban, éhgyomorra javasolt.
Abban az esetben, ha valaki nem szeretné a zeller jellegzetes ízét, érdemes valamilyen gyümölccsel vagy más zöldséggel együtt elkészíteni.
Hozzávalók:
- 2 zöldalma
- 2 szárzeller
- 2 kivi
- 2 zöldcitrom
- 2 banán
- 1 marék spenótlevél
- víz