A céklalé nagyon sok egészségre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik.
Tápanyagértékét tekintve a céklában sok folsav és mangán található. Azonban a cékla zöld levelei is igen táplálóak, ráadásul A-, C-, és K-vitamint is tartalmaznak. Ezen kívül a céklalében olyan ásványi anyagok is megtalálhatóak, mint a kálium, szilícium, réz, vas és kalcium. Ezen tápanyagok nagyon jó hatással vannak a vérre, segítik a vörös vérsejt termelődést, valamint növelik a hemoglobin szintet is.
A céklalé jótékony hatásai avagy a mire jó a céklalé
A cékla egy erős antioxidánst tartalmaz, melynek gyulladásgátló és gombaölő hatása is van. A céklalében rejlő nyers sav hatékonyan oldja fel a szervezetben lerakódott szervetlen kalciumot. Rendszeres fogyasztásával enyhíthetőek az olyan panaszok, mint a vesekő, ízületi gyulladás és a visszér. Ezen kívül a céklalé hozzájárul az egészséges emésztéshez, a szervezet anyagcseréjéhez. Kitűnően tisztítja a beleket, valamint serkenti annak működését. A benne található rostok eltávolítják a felesleges salakanyagokat.
A céklalé ezen kívül, a benne rejlő folsav miatt, rendkívül jó hatással rendelkezik a várandós nőkre, ugyanis megakadályoz számos születési rendellenesség kialakulását, valamint biztosítja a baba megfelelő fejlődését.
Cékla hatása a szemre
A nyers céklalé fogyasztás nagyon jó hatással van a szemre, kifejezetten a retina egészségére. Mivel ezek az anyagok főzésnél már elpusztulnak, így érdemes nyersen fogyasztani a céklalevet.
Ezen kívül a rendszeres céklalé fogyasztás serkentheti a fizikai aktivitást, valamint csökkentheti a sportolás szervezetre gyakorolt negatív mellékhatásait. Kiegyensúlyozza az oxigén felhasználást és növeli az állóképességet.
Mindezek mellett a céklalé fogyasztás csökkentheti a vérnyomást, valamint a „rossz” koleszterinszintet, amellett, hogy növeli a „jó” koleszterin szintjét. Napi egy pohár céklalé elfogyasztásával serkenthető az agy vérellátása, mivel a lé tágítja a vérereket.
Mivel a cékla sok rostot tartalmaz, viszont kevés kalóriát, ezért gyakran használják fogyáshoz is.
Emellett a céklalé hatásainak köszönhetően hatékonyan erősíti az immunrendszert, véd az ismétlődő fertőzésektől. Fogyasztása csökkenti a fáradtságot és növeli az állóképességet. A benne található magnézium miatt enyhíti az izomfeszültséget, valamint a stresszt és a szorongást.
A céklalé mire jó még?
A céklalé rendszeres fogyasztásával megelőzheti, valamint kezelhető az olyan bőrfertőzés, mint a pattanás vagy a kelés. Fogyasztása megtisztítja a vért, valamint eltávolítja a méreganyagokat, így egészséges bőrt kölcsönöz.
A céklalében található nitrátok a testben nitrogén-oxiddá alakulhatnak, ami segíthet az edzés során növelni az oxigénellátást és a teljesítményt. A bio céklalé hatása sokkal erősebb lehet, mivel ellenőrzött ökológiai gazdaságból származó céklából szokott készülni.
Hogyan készíthető nyers céklalé házilag?
A nyers céklalé elkészítése egyszerű és egészséges módja annak, hogy kihasználjuk a cékla jótékony hatásait. Íme egy egyszerű recept a házilag készített nyers céklaléhez:
Hozzávalók:
- 2-3 közepes méretű cékla (megmosva, meghámozva, és apróra vágva)
- 1-2 alma (megmosva, magház eltávolítva, és szeletekre vágva)
- 1 citrom leve
- 1-2 evőkanál méz vagy más édesítőszer (ízlés szerint)
- 4-5 dl hideg víz
- Jégkockák (opcionális)
Elkészítés:
-
Helyezd a céklát és az almát egy turmixgépbe.
-
Add hozzá a frissen facsart citrom levét, mézet (vagy más édesítőszert) és hideg vizet.
-
Turmixold össze az összetevőket.