Menü

Ezeket kell tudnod a gyomor illetve a bélrendszeri görcsökről

Veress Máté - HillVital
2021. 10. 08. 11:35:00

Érdemes kicsit jobban belevetni magadat a témába ahhoz, hogy megértsd mi is állhat a kínzó gyomorgörcs és bélgörcsök mögött.

Azt legelőször is tudnod kell, hogy a gyomor és a bélrendszer egy üreges szervrendszer ami egészen a nyelőcsőtől a végbélnyílásig tart.

Ezek a részei: gyomor, vékonybél, vastagbél és a végbél.

A vastagbél egyik része a vakbél aminek szintén része a „féregnyúlvány” aminek a gyulladását vakbélgyulladásnak szoktak nevezni. Ez a név egyébként kicsit félrevezető mivel a vakbélgyulladás esetében valójában nem a vakbél gyullad be, hanem a hozzá csatlakozó zártvégű féregnyúlvány. Ez csak egy érdekesség.

A gyomor és bélrendszerben található szervek falának az összetétele nagyon hasonló. Ezek általában több rétegben elhelyezkedő izmok amelyek biztosítják a táplálék továbbhaladását. A működésük teljesen akaratlanul működik. Amennyiben zavar lép fel a működésükben, akkor az izmok nagyon elernyednek vagy akár túlságosan összehúzódhatnak amit görcsnek nevezünk és fájdalommal is járhat.

 


Nézzük a gyomor görccsel járó leggyakoribb betegségeit:

A gyomorszáji görcs:

A gyomor egy tömlőszerű kitágult szerv amit a nyelőcsőtől a gyomorszáj választja el. Ha ez a záróizom nagyon erősen zár össze vagy görcsben van (ezt nevezzük a gyomorszáji görcsnek), akkor a nyelés során a táplálék nagyon nehezen vagy nem is jut bele a gyomorba. Ez a probléma szerencsére nagyon ritkán fordul elő. Inkább a nyelőcső alsó részének vagy a gyomorfenék betegségeihez társul és fájdalommal is jár. Ennek a problémának a végső megoldása alapvetően a tüneteket kiváltó problémák gyógyításában rejlik.

 

Gyomorkapu görcs:

Felnőtteknél a gyomor, a patkóbél vagy esetleg a hasnyálmirigy fejének a megbetegedését jelenti a gyomorkapu görcs. Ilyenkor működési zavar jön létre ami görcsben mutatkozik meg. A kezelése ennek esetében is az alapbetegségek gyógyítása. Érdemes elmenni egy szakorvoshoz ha nem múlik el a görcs huzamosabb idő után sem.
 

Fekélybetegségek:

Amikor a bőrön vagy a nyálkahártyán egy elhalt rész lelökődése után létrejön az anyaghiány, akkor szoktak fekélyről beszélni. Egyszerűbben fogalmazva egy sebről beszélünk. Ez a seb az emberi szervezeten belül és kívül is megjelenhet. Leggyakrabban a gyomorban illetve a patkóbélben alakul ki ez a betegség. A fekélyeket gyomortükrözéssel szokták megállapítani amely során megvizsgálják a gyomrot és a patkóbelet is. Gyomorfekély esetében 1-2 hetes antibiotikum kúrát szoktak előírni amiket ki is egészítenek savtermelés csökkentő gyógyszerekkel is.  
 

Sajnos sok esetben a gyomorgörcs ami hosszú ideig fennál, az jelenthet gyomorfekélyt amivel mindenképpen orvoshoz kell fordulni.
 

Viszont a legtöbb esetben elmúlik magától is a görcs ami létrejöhet az egészségtelen táplálkozás miatt vagy a stressz miatt is. Ha jelentkezik gyakran a görcs de el is múlik néhány perc alatt, akkor is érdemes elmenni orvoshoz, hogy megelőzz egy esetleges nagyobb bajt.


A gyomorgörcs okai.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!