Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

Ezeket kell tudnod a gyomor illetve a bélrendszeri görcsökről

hillvital.hu
2023. 04. 28. 14:22:00

Érdemes kicsit jobban belevetni magadat a témába ahhoz, hogy megértsd mi is állhat a kínzó gyomorgörcs és bélgörcsök mögött.

Azt legelőször is tudnod kell, hogy a gyomor és a bélrendszer egy üreges szervrendszer ami egészen a nyelőcsőtől a végbélnyílásig tart.

Ezek a részei: gyomor, vékonybél, vastagbél és a végbél.

A vastagbél egyik része a vakbél aminek szintén része a „féregnyúlvány” aminek a gyulladását vakbélgyulladásnak szoktak nevezni. Ez a név egyébként kicsit félrevezető mivel a vakbélgyulladás esetében valójában nem a vakbél gyullad be, hanem a hozzá csatlakozó zártvégű féregnyúlvány. Ez csak egy érdekesség.

A gyomor és bélrendszerben található szervek falának az összetétele nagyon hasonló. Ezek általában több rétegben elhelyezkedő izmok amelyek biztosítják a táplálék továbbhaladását. A működésük teljesen akaratlanul működik. Amennyiben zavar lép fel a működésükben, akkor az izmok nagyon elernyednek vagy akár túlságosan összehúzódhatnak amit görcsnek nevezünk és fájdalommal is járhat.

A gyomorgörcs okai különbözőek lehetnek, például:

 • gyomor- és nyombélfekély
 • gyomorhurut (gastritis)
 • refluxbetegség
 • gyulladásos bélbetegségek (például Crohn-betegség)
 • epekő vagy vesekő
 • stressz és idegi feszültség
 • gyomorsavtúltermelés
 • gyomor- és nyombélfekélyt okozó gyógyszerek

 

 

Gyomorgörcs evés után több okból kifolyólag is létrejöhet:

 • Gyomor- és nyombélfekély: A gyomor- és nyombélfekélyek gyakran okoznak evés utáni görcsöket.

 • Refluxbetegség: A refluxbetegségben a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe, ami gyomorgörcsöt okozhat.

 • Gyomorhurut (gastritis): A gyomorhurut gyulladást okoz a gyomor nyálkahártyáján, ami görcsöket okozhat.

 • Egyes ételek és italok: Bizonyos ételek, mint például a fűszeres, zsíros, vagy füstölt ételek, és italok, mint például a koffein, alkohol, vagy a citrusfélék, gyomorgörcsöt okozhatnak.

 • Stressz és idegi feszültség: Az idegeskedés és a stressz gyomorgörcsöt okozhat, mivel fokozza a gyomor savtermelését. Továbbá a stressz és feszültség akár végbél záróizom görcsöket is okozhat.


Nézzük a gyomor görccsel járó leggyakoribb betegségeit:

A gyomorszáji görcs:

A gyomor egy tömlőszerű kitágult szerv amit a nyelőcsőtől a gyomorszáj választja el. Ha ez a záróizom nagyon erősen zár össze vagy görcsben van (ezt nevezzük a gyomorszáj görcsnek), akkor a nyelés során a táplálék nagyon nehezen vagy nem is jut bele a gyomorba. Ez a probléma szerencsére nagyon ritkán fordul elő. Inkább a nyelőcső alsó részének vagy a gyomorfenék betegségeihez társul és fájdalommal is jár. Ennek a problémának a végső megoldása alapvetően a tüneteket kiváltó problémák gyógyításában rejlik.

 

Gyomorkapu görcs:

Felnőtteknél a gyomor, a patkóbél vagy esetleg a hasnyálmirigy fejének a megbetegedését jelenti a gyomorkapu görcs. Ilyenkor működési zavar jön létre ami görcsben mutatkozik meg. A kezelése ennek esetében is az alapbetegségek gyógyítása. Érdemes elmenni egy szakorvoshoz ha nem múlik el a görcs huzamosabb idő után sem.
 

Fekélybetegségek:

Amikor a bőrön vagy a nyálkahártyán egy elhalt rész lelökődése után létrejön az anyaghiány, akkor szoktak fekélyről beszélni. Egyszerűbben fogalmazva egy sebről beszélünk. Ez a seb az emberi szervezeten belül és kívül is megjelenhet. Leggyakrabban a gyomorban illetve a patkóbélben alakul ki ez a betegség. A fekélyeket gyomortükrözéssel szokták megállapítani amely során megvizsgálják a gyomrot és a patkóbelet is. Gyomorfekély esetében 1-2 hetes antibiotikum kúrát szoktak előírni amiket ki is egészítenek savtermelés csökkentő gyógyszerekkel is.  
 

Sajnos sok esetben a gyomorgörcs ami hosszú ideig fennáll, az jelenthet gyomorfekélyt amivel mindenképpen orvoshoz kell fordulni.
 

Viszont a legtöbb esetben elmúlik magától is a görcs ami létrejöhet az egészségtelen táplálkozás miatt vagy a stressz miatt is. Ha jelentkezik gyakran a görcs de el is múlik néhány perc alatt, akkor is érdemes elmenni orvoshoz, hogy megelőzz egy esetleges nagyobb bajt.

 

A hullámokban jelentkező gyomorfájdalom több okból kifolyólag is jelentkezhet.

 • Irritábilis bél szindróma (IBS): Az IBS egy funkcionális betegség, ami a bélrendszer működésének zavarával jár, és gyakran görcsökkel járhat a gyomorban is.

 • Gasztroparézis: A gasztroparézis avagy gyomorürülési zavar azt jelenti, hogy a gyomor üresedési ideje megnövekedett, ami gyomorfájdalomhoz vezethet.

 • Gastritis: A gyomorhurut gyulladást okoz a gyomor nyálkahártyáján, ami fájdalmat és görcsöket okozhat.

 • Refluxbetegség: A refluxbetegségben a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe, ami gyomorfájdalmat okozhat.

 • Epekő: Az epekövek okozhatnak fájdalmas görcsöket a jobb alhasban, amelyek hullámokban jelentkezhetnek.

 • Stressz és idegi feszültség: Az idegeskedés és a stressz gyakran okozhat gyomorfájdalmat, mivel fokozza a gyomor savtermelését és izomgörcsöket okozhat a gyomorban.

 

Nézzük, hogy mit tehetünk gyomorgörcs ellen házilag

 • Nyugodjunk le és relaxáljunk: A stressz és a feszültség gyakran okoz gyomorgörcsöket, így a nyugodt környezetben való pihenés segíthet enyhíteni a görcsöket.

 • Használjunk melegítő párnát: A melegítő párna segíthet enyhíteni a görcsöket, mivel a meleg a gyomor izmait lazítja.

 • Fogyasszunk gyomorkímélő ételeket: Kerülj el a fűszeres, zsíros, vagy nehéz ételeket, és inkább fogyassz könnyű, gyomorkímélő ételeket.

 • Fogyasszunk folyadékot: A folyadékfogyasztás segíthet enyhíteni a görcsöket, mivel a folyadék segít a bélrendszerben való mozgásban.

 

Fontos, hogy erős gyomorgörcs, illetve nem múló vagy visszatérő görcsös panaszok esetén javasolt felkeresni orvosunkat!

 


A gyomorgörcs okai.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés