Menü

Mire jó a lenmagliszt? Most kiderül!

Sági Zsolt - HillVital
2020. 07. 15. 15:56:00

Ha egy kicsit is odafigyelsz az egészséges táplálkozásra, hallhattad eleget, hogy a fehér liszt nem éppen a legjobb választás.

Helyettesítésére nagyon sok lehetőség van, melyekből most a lenmagliszttel ismerkedhetsz meg. 

A len történelme röviden.

A legrégebbi kultúrnövények között tartják számon a lent. Történészek arra a következtetésre jutottak, hogy már a kőkorban is használták az emberek rost és olajkinyerésre. Az ókori Egyiptomban lenmagokat tettek a sírokba, ezt adták útravalóként a halottaknak. A középkori Oroszországban a vallási böjt len és kendermagból valamint borsóból állt. A görögök kukoricával kevert lenmagos kenyeret sütöttek.

Nagy Károly, 8. századi frank uralkodó is nagyra tartotta a lent, népét arra bátorította, hogy fogyasszanak minél több lenmagot. Mindez annak köszönhető, hogy a lenmag hatása kifejezetten pozitív a szervezet számára. Nagyon magas a növényi fitoösztrogén tartalma, ami igencsak különlegessé teszi. Nagyon jó alapanyag lehet azoknak akik nem fogyasztanak húst, mivel nagyon sokféleképpen felhasználható. A lenmag felhasználása általában liszt formájában történik meg, vagy csak csak magában a magokat is bele lehet keverni joghurtba.
 


A lenmagliszt mire jó?

Sokat segít az ízület és a nyálkahártya védelmében.

Akár hatékony ellenszere lehet a refluxbetegségnek, a gyomorhurutnak és a fekélynek. A lenmagliszt hőkezelt ételekben is nagyon jól felhasználható, tojás helyett alkalmazható. Ha szezám magőrleménnyel kevered a lenmaglisztet 1:1 arányban, akkor segít a fogazat védelmében, a változó és időskori csontritkulás megelőzésében, a foszfortartalma miatt pedig védi az idegrendszert is.

A lenmaglisztet használhatod megelőzés jelleggel, de a már kialakult problémára is.

Gazdag Omega 3 zsírsavban, ezen kívül A-, B-, C-, D- és E - vitaminban. Nagy mennyiségben található benne kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór, mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód és króm. A lenmag szénhidráttartalma alacsony, míg fehérje tartalma magas. Ezen felül a lenmag szerepet játszik az ízület védelmében és a nyálkahártya védelmében is. A lenmaglisztnek nagyon magas a fehérjetartalma 33-36%, a fehérjeértéke is nagyon kiemelkedő.

Az élelmi rost tartalma is nagyon magas. Támogatja még a bélrendszer, a keringés és a nyálkahártya védelmét és a vércukorszint egyensúlyban tartását is.

A lenmagliszt hatása annyira sokrétű, hogy több vizsgálatot is elvégeztek már ezzel kapcsolatban. 

Szív-, és érrendszer
A benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően képes csökkenteni a vérzsírok szintjét, valamint a szervezet gyulladásos folyamatot. Képes csökkenteni a vérben a teljes koleszterinszintet. Ezen felül hatóanyagai véralvadás-csökkentő, valamint vérnyomáscsökkentő hatással rendelkeznek.
Ezeket a hatásokat azonban csak rendszeres, azaz legalább 12 hétnél hosszabb ideig tartó fogyasztás esetén tudták kimutatni.

Cukorbetegség
Ezzel kapcsolatban is több kutatást elvégeztek már. Az eredmények azt mutatják, hogy azoknál akik a cukorbetegséget megelőző állapotban vannak, a rendszeres lenmagfogyasztás képes volt csökkenteni a vércukrot, valamint a vér inzulintartalmát, miközben növelte a sejtek inzulinérzékenységét.

Klimax, menopauza
Egy tanulmányban erre is kitértek. A vizsgálat során arra ez eredményre jutottak, hogy hosszú távú alkalmazást követően a klimax tünetei jelentős mértékben csökkentek.

A lenmagliszt felhasználása

Sokan teszik fel a kérdést, miszerint "Hogyan használjam fel a lenmaglisztet?". Nem kell tőle megijedni és főleg nem kell túlbonyolítani a dolgot. Lenmaglisztet első sorban sütésre, kenyér sütésre használnak. Ebből adódóan bármilyen hasonló pékáru sütésére is alkalmazható. Lehet szó akár pogácsáról, kifliről, kelt tésztáról, mindegyik esetben alkalmazhatjuk a lenmaglisztet. Így nincs másra szükség csak egy jó receptre, vagy a kreativitásunkra. Azonban ha csak jótékony hatásai miatt szeretnénk alkalmazni, akkor a lenmagliszt fogyasztása különböző tejtermékekkel, joghurtokkal is történhet. A lenmagliszt joghurtba lehet a legjobb, mivel nagyon finom ízt eredményezhet főleg ha egy kis gyümölcsöt is teszel bele. Szerencsére tehát a felhasználása többféleképpen is megtörténhet, így nem fogod megunni hamar. 

 

A lenmagliszt sokkal egészségesebb a szervezet számára mint a fehér liszt, ezért egy nagyon jó alternatíva. Most megtudhatod miért is jobb.

Miért jó a lenmagliszt a szervezetednek?

- Serkenti az agyműködést.
- Regenerálja és gyógyítja a tüdőt.
- Májregeneráló hatású, gyógyítja az elzsírosodott májra visszavezethető problémákat.
- Megszabadít az ekcémától.
- Tisztítja a vesét, az epét.
- Védi a gyomrot, serkenti az emésztést.
- Csökkenti az izomlázat.
- Védi a prosztatát.
- Segít megelőzni a cukorbetegséget.

Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy az őrölt lenmag fogyasztása lassítja az érelmeszesedés folyamatát. Ez arra vezethető vissza, hogy a lenmag lignánja csökkenti a vérzsírok szintjét és fékezi a szervezet gyulladásos folyamatait. A lenmag lignánja határozott vérnyomáscsökkentő, míg a lenmag olajai véralvadás-csökkentő hatásúak. Ezen kedvező hatásokat rendszeres fogyasztás esetén tudták kimutatni. Egy vizsgálat, melyben kisebb létszámú túlsúlyos férfiak ás menopauzában lévő nők vettek részt, kimutatták, hogy a cukorbetegséget megelőző állapotban a rendszeres lenmagfogyasztás csökkenti a vércukrot és a vér inzulintartalmát.

Kell ennél több?

 

Ha minőségi lenmaglisztet keresel, a HillVital Lenmagliszt az egyik legjobb választás.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!