Annak érdekében, hogy megelőzzük a cukorbetegséget nagyon fontos a rendszeres testmozgás és az étrend megváltoztatása. A következő tanácsok segíthetnek az egészségünk megóvásában és a betegség megelőzésében.
A cukorbetegség kialakulásának egyik rizikófaktora a túlsúly és az elhízás. A rendszeres testmozgással csökkenthetjük a testsúlyunkat, ami fontos szerepet játszik a cukorbetegség megelőzésében.
A rövid, de magas intenzitású gyakorlatok gyorsítják az anyagcserét, csökkentik az inzulinszintet és megakadályozzák a leptin rezisztencia kialakulását.
A testmozgás mellett nagyon fontos a megfelelő magnézium bevitele. A rendszeres magnézium bevitel fontos tényező a cukorbetegség megelőzésében. Emellett még a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésben is fontos szerepet játszik.
A mozgás és a magnézium bevitel mellet nagyon fontos, hogy rendszeresen olyan ételeket fogyasztjunk, amelyek gazdagok kvercetinben. Az antioxidáns flavonoidok családjába tartozó kvercetin kutatások szerint képes csökkenteni a vércukorszintet azáltal, hogy növeli az inzulinszintet. Kvercetinben gazdag ételek: hagyma, zsálya, meggy, olíva olaj, áfonyafélék, alma, citrusfélék.
Ezek mellet nagyon fontos a brokkoli, karfiol, káposzta és kelkáposzta fogyasztása is. Hiszen C-vitamint, krómot, rostokat, béta-karotint és még sok olyan vegyületet tartalmaz, melyek segítenek a cukorbetegség ellen.
Végül pedig nagyon fontos a fahéj fogyasztása. A fahéj rendszeres fogyasztása szintén elősegíti a cukorbetegség megelőzését. A fahéj olyan speciális vegyületeket tartalmaz, melyek képesek stabilizálni a vércukor értékeket. Emellett lassítja a szénhidrátok felszívódását, így képes megelőzni a hirtelen vércukor emelkedést, valamint a gyors inzulin kiválasztódást, mely szintén hozzájárul az inzulin rezisztencia kialakulásához. Naponta már egy teáskanál fahéj fogyasztásával sokat lehet tenni az egészségünk megőrzése érdekében.