Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Tippek a praktikus mosáshoz

2020. 04. 29. 15:12:00 Sági Zsolt - HillVital

A múltkori cikkünkben arról volt szó, hogy a különböző ruhaféléket milyen hőfokon érdemes mosni.

Most néhány jó tanáccsal, tippel szeretnénk könnyebbé tenni a házimunka –napjainkban talán - legkönnyebb részét. 

A következő tippek nemcsak praktikusak, de a környezetet és a pénztárcánkat is kímélik.

Felesleges sok mosószert használni. A mosóhatás attól nem lesz jobb. Sőt, a legjobb, ha a mosóport használat előtt egy kis vízben feloldjuk, így a szemcsék nem maradnak rajta a ruhákon. De a legcélszerűbb mosókapszulát használni, így nem áll fenn a túladagolás veszélye.

A túl kemény vízhez lágyítóként használhatunk háztartási boltban kapható trisót, de az ecet is kiváló vízlágyító. A víz lágyításával nő a mosóhatás. A  vízkövesedés elkerülése érdekében havonta egyszer (ruha nélkül) járassuk át, mossuk át a gépet 20 %-os ecettel! Ez van olyan jó, mint a tévében reklámozott vízlágyítók.

A kényesebb dolgokat ajánlatos mosózsákban mosni (pl. melltartókat). Így kisebb igénybevételnek lesznek kitéve. Zoknikat is ajánlatos ebben mosni, nem kell annyit keresgélni a teregetésnél. Kötöttáru mosásánál csak folyékony mosószert használjunk, és fontos, hogy az  öblítővíz mindig azonos hőmérsékletű legyen a mosóvízzel.

A maximálisan mosható ruha mennyiségénél többet soha ne rakjunk a gépbe, mert akkor romlik a mosóhatás. De azért kevesebbet se, mert az meg nem gazdaságos.

Nejlon függönyök mosásánál adjunk egy evőkanál sót az utolsó öblítéshez, szép fehér lesz tőle a függöny. 1kg ruhához 1 evőkanál sót tegyünk!

Fehér és színes anyagokat soha ne mossunk együtt, mert elszínezhetik egymást. Új ruhadarab első mosása előtt mindig győződjünk meg, hogy nem engedi-e a színét. Ha igen, akkor áztassuk be ecetes vízbe, ezáltal stabilizálhatjuk a színét,  utána viszont már moshatjuk együtt más színes ruhadarabokkal. 


Mosási praktikák mindenkinek.

Tartalomhoz tartozó címkék: mosás ⤷Házi praktikák, fortélyok