Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mozgás alacsony vérnyomás esetén

2022. 08. 19. 14:09:00 Veress Máté - HillVital

Több tünete is van az alacsony vérnyomásnak. Ilyen lehet a szédülés, a látászavar, az émelygés és legrosszabb esetben az ájulás is. Ha gyakran tapasztalsz ilyen tüneteket, akkor körültekintően kell végezned a mozgásformákat.Akármilyen sport közben nagyon kellemetlen lehet ezeket a tüneteket érezni. Van olyan eset is, hogy maga testmozgás okozza a tüneteket. Ez azért lehet, mert mozgás közben az izmok több oxigéndús vért igényelnek, ezért viszont tovább csökkenhet a vérnyomás és az agy vérellátása is. Ez persze nem azt jelenti, hogy kerülni kell mindenféle mozgást. A testmozgás alacsony és magas vérnyomás esetén is kedvező az egész szervezetre. Vannak viszont szempontok amiket szem előtt kell tartani, hogy érvényesüljenek a pozitív hatások.De mégis milyen sport ajánlott?

 

Az nagyon fontos, hogy kerüld az olyan sportokat amelyek hirtelen helyzetváltozásokkal járnak, ilyenek a labda játékok és az aerobik is. Az is lényeges, hogy a fejed ne kerüljön a szív szintje fölé vagy alá. Általában a szakértők a szív- és vérkeringést edző ciklikus mozgásformákat ajánlják valamint kardió mozgásokat is. Ebbe a kategóriába tartoznak következő sportok:

- gyaloglás

-úszás

-kocogás

-kerékpározás

-súlyzós edzés

-evezés
 

Ha esetleg túl unalmasnak tartod mindennap egy adott sportot végezni ezek közül, akkor ajánlott váltogatni őket. Próbáld ki, hogy mindennap mást végzel. Ez egy nagyon jó tipp lehet arra az esetre, ha megunnád valamelyiket.

A testmozgás megkezdése előtt érdemes még néhány dolgot figyelembe venned. Fogyassz mindennap legalább 2-3 liter vizet. Naponta étkezz inkább többször kevesebbet. Érdemes edzés előtt is enni egy keveset. Ha nagy meleg van, akkor inkább ne sportolj a szabadban, mert a meleg kitágítja az ereket. Érdemes kompressziós zoknit viselni, mivel az hatékonyabbá teszi a vér visszaáramlását a szívedbe.  

Mozgás alacsony vérnyomás esetén