Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mozgásformák amiket bátran végezhetnek idősebbek is

2022. 04. 07. 10:17:00 Veress Máté - HillVital

Akármilyen idős legyen az ember a rendszeres testmozgás nagyon fontos minden korosztálynak. Nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez, sőt az idősebb korban akár létfontosságú is lehet.
 

Azt nagyon fontos már a cikk elején megemlíteni, hogy ha valaki hosszú időn át nem volt aktív fizikailag, akkor ne akarjon rögtön maratonokat futni illetve ne kezdjen rögtön a legnagyobb szinten. Az első néhány alkalommal ajánlott csak 5-10 percet sétálni. Valamint egy rendszeres edzés előtt érdemes konzultálni egy szakorvossal idősebb korban. Az orvosok ismerve a fizikumot, nagyon hasznos tanácsokkal szolgálhatnak.
 

Az olyan tevékenységek amelyek növelik a pulzusszámot, azok növelik az állóképességet is. Az aerob mozgásformával elég rövid idő alatt érezhető változást lehet tapasztalni. 6 hét után már sokat javulhat a közérzet és sokkal könnyebb lesz a napi rutinfeladatok elvégzése is. Az olyan alacsony intenzitású aerob mozgásforma mint az úszás, a vízi aerobik, a tai chi vagy a társas tánc kiváló lehet az idősebbek számára.
 

Az izmok átmozgatása is nagy hatással van az idősek életminőségére. Érdemes heti kétszer sétálni egy emeletet vagy kint az utcán esetleg erdőben. Kezdetben akár 1-2 kg-os súlyzókkal is lehet edzeni valamint akár 10-15 mellkasi prés valamint karemelés is elvégezhető.
 

A jóga vagy a jógához hasonló gyakorlatok sokat segítenek az egyensúly javításában valamint a rugalmasság is megtartható vele. Így kisebb az esély arra, hogy sérülés alakuljon ki.
 

A feszülő izmokra nagyszerű megoldás lehet a nyújtógyakorlat. Normál esetben a nyújtógyakorlatok sohasem szoktak fájdalmasak lenni. Tehát ha a nyújtás alatt fájdalmat vagy szúró fájdalmat érzel, akkor kisebb intenzitással kell folytatni.  
 

Nyilván van akinek nem jön a be a séta vagy a futás. Azoknak ajánlott a kerékpározás. Segít fokozni a keringést, csökkenthető vele a testzsírszázalék és a koleszterinszint is. Ha már heti kétszer kerékpárra pattansz már az is sokat jelenthet.

Mozgásformák idősebbek számára.