Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Nem mindegy, hogy mennyi D-vitamint viszel be a szervezetedbe!

2021. 08. 24. 10:51:00 Veress Máté - HillVital

Évtizedekkel korábban a D-vitamin hiányát elsőként az angolkórral hozták kapcsolatba, ma már tudják az orvosok és tudósok is, hogy a D-vitamin hiány számos egyéb betegség kialakulásához is vezethet.
 

Összefüggésben van a szív- és érrendszeri betegséggel, a cukorbetegséggel, a daganatos betegségekkel és az autoimmun betegségek kialakulásával is. Tehát a D-vitamint nagyon fontos pótolni.
 

A D-vitamin hiánya világszerte az egyik legnagyobb egészségügyi probléma. A D-vitamin legjobb élelmiszer forrásai a halak, tojás, gombák és a máj is. Sajna a magyarok ezekből elég keveset fogyasztanak. 
 

A legjobb forrás a napfény azonban nem mindig süt a nap, főleg a hosszú téli hónapokban. Érdemes ilyenkor a plusz D-vitamin bevitel étrend-kiegészítő formájában.

Sokan 200 NE D-vitamint ajánlanak napi szinten, azonban ez nem elég manapság. Ahhoz, hogy a D-vitamin jótékony hatásai érvényesüljenek ennél magasabb mennyiség kell. Az USA Endokrinológiai Társasága napi 400-1000 NE D-vitamin bevitelt javasol 1 éves kor alatt. 1 éves kor fölötti gyermekeknek 600-1000 NE-t. 18 évesnél idősebbeknek pedig 1500-2000 NE-t.

A gyerekeknél még rutinszerűen történik a D-vitamin adagolása általában, azonban a felnőttek már elhanyagolják. Egészséges felnőtteknél kellene mindenképpen ősztől tavaszig naponta 1500-2000 NE D-vitamint bevinni. Túlsúlyos felnőtteknél ajánlott a 3000-4000 NE napi adag.


D-vitamin hiány szempontból a rizikófaktor csoportba tartoznak:

- újszülöttek

- időskorúak

- túlsúllyal rendelkezők

- terhes nők és szoptató anyukák

- magas vérnyomástól szenvedők

- krónikus máj és vesebetegek

- krónikus szívelégtelenségben szenvedők

 

Napi d-vitamin bevitel.