Az ízületi betegség mára már népbetegségnek számít...
A fejlett országokban az ízületi betegségek a felnőtt lakosság több mint 1/3 érinti. Ez elégé elszomorító főképp azért, mert ez az arány folyamatosan növekszik.
Nagyon sokáig az ízületi betegségeket kezelési módszere a sok pihenés, és az egyhelyben fekvés volt. Azt gondolnánk, hogy a pihenés és a tehermentesítés hatására regenerálódik, újjáépül az ízület. Mára azonban ez a nézet teljesen elavult. Ha például egy fájós térdet pihentetünk, akkor még kevesebb ízületi folyadék termelődik. Emellett az ízület körül lévő izomzat az egyetlen, ami tehermentesítheti a károsodott ízületet, ami a pihenés hatására egyre sorvad, ezzel még nagyobb tehernek kitéve a fájdalmas testrészt.
Amerikai orvosok kiderítették, hogy napi egy óra erőteljes gyaloglás egy hét után enyhítette az ízületi betegeknél a fájdalmakat. Azonban minden betegnek elkell viselnie az első napokban a testmozgás okozta fájdalmat. Később nem marad el a hatás, hiszen a beteg állapota lényegesen javulni kezd!
Vannak olyan ételek is amelyek segíthetnek ízületi gyulladás esetén. Ilyenek az olajos halak. A tengeri halak sok értékes omega-3 zsírsavat tartalmaznak, ezek pedig gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Hetente legalább egyszer érdemes tonhalat, szardíniát, lazacot vagy makrélát fogyasztani. Ha nem szereted a halat, akkor fogyassz chia magot, lenmagot vagy dióféléket.
Az extra szűz olívaolajnak különösen magas a polifenol tartalma ami nagyon kedvező a koleszterinszintre és a gyulladást is képes visszaszorítani.
Érdemes minél több zöld leveles zöldséget fogyasztani. Nagyon jó a spenót, a kelkáposzta és a mángold is. Ezek segítik a küzdelmet a fertőzések ellen, gyulladáscsökkentő hatással bírnak és az immunrendszert is erősítik.
A zöld tea egy nagyszerű ital, ugyanis gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, mivel magas a polifenol tartalma.
A diófélék is sokat segítenek mivel jó hatással vannak a szív- és érrendszerre. Nagyon gazdag magnéziumban, kalciumban és cinkben is. Tartalmaz E-vitamint és rostokat is.