Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A nyak és váll fájdalom bizonyos okai

2023. 08. 02. 14:54:00 hillvital.hu

A nyak és váll elfekvés emberek ezreinek életét kísértheti meg.
 

Mit kell tudni a nyak váll fájdalomról?
 

Tulajdonképp több oka is lehet. Azonban a leggyakoribb ok annak számít, hogy nem megfelelő pozícióban alszunk. Bizony a helytelen fekvés nagyon gyakran okozhat ilyen jellegű problémákat.
 

Mivel életünk körülbelül egy harmad részét töltjük alvással, fekvéssel ezért nagyon fontos lenne, hogy ezt a megfelelő körülmények között tegyük. A nyakfájás és az ezzel együtt kialakulható váll elfekvés elkerülhető lenne ha odafigyelünk az alvási körülményekre. A legnagyobb problémát a nem megfelelő párna kiválasztása teszi.
 

Mit kell ez alatt érteni?
 

Sokan vagy párna nélkül, vagy nagyon süppedős, illetve nagyon kemény párnán alszanak. Arról már nem is beszélve, hogy nem a tarkó alatt, hanem a fej hátsó része alatt van a párna. Ez így nem jó.
 

A megfelelő párnának egyrészt nem szabad túl keménynek és túl puhának sem lennie. Annak érdekében, hogy elkerüljük a nyakfájdalmat, illetve a váll fájdalmakat olyannak kell lenni a párnának, amely hanyatt fekve megtámassza a tarkót. Nem szabad, hogy a fej hátrabicsakoljon, illetve arra is figyelni kell, hogy ne legyen előre nyomva. Úgy kell, hogy megtámassza a tarkót, hogy a fej izommunka nélkül is egyenesen álljon, valamint se oldalra sem pedig előre-hátra ne mozduljon el.
 

Ezen kívül arra is oda kell figyelni, hogy a fejnek a tarkónál kell megtámasztva lennie. Gyakori tévhit, hogy a fej hátsó része érintkezik a párnával.

A rossz alvási pozíció és párna használat miatt igen gyakori a nyak elfekvése. Az elfeküdt nyak pedig rendkívül kellemetlen tüneket képes produkálni.

  • Fájdalom és diszkomfort a nyak területén.
  • Merevség és nehezített fejmozgás.
  • Izomgyengeség vagy zsibbadás a karokban vagy a kezekben.
  • Fejfájás.
  • Nyaki csomók vagy izomgörcsök.

 

A nyak merevségének további okai 

A nyak merevségének szintén gyakori oka a rándulás. Különösen a lapockaemelő izom hajlamos a sérülésre, amely egyben összekapcsolja a nyaki gerincet a vállal. Ez az izom számos hétköznapi tevékenység esetén is megrándulhat. megsérülhet. Ilyen a rossz alvási pozíció, hirtelen mozdulat, hosszabb ideig ugyanabban a pozícióban történő munkavégzés vagy akár más sportsérülések. A nyak merevsége a legtöbb esetben egy hét elteltével elmúlik, mely idő alatt használhatunk különböző izomlazító krémeket vagy borogatásokat is. Természetesen ha a fájdalom nem múlik, valamint hirtelen fellépő erős fejfájás és nyakmerevség jelentkezik, akkor mindenképp érdemes vele orvoshoz fordulni! 
 

Hogy kapcsolódik mindez a vállhoz?

 

A nyakban igen összetett izmok állnak. Ezek folyamatosan látják el a feladatukat. Az éjszakai helytelen fekvésnek köszönhetően ilyenkor sokkal könnyebben meg is sérülhetnek. Arról már ne is beszéljünk, ha a rossz helyzet mellé még más tényezők is kapcsolódnak. Elég itt csak a huzatra gondolni.

 

A nyaki izmok kapcsolatban állnak a válli izmokkal. Ennek következtében arra is hatással van ha rosszul alszunk. Arról szintén ne beszéljünk, hogy a rossz testtartás milyen hatással van a gerincre. Röviden ilyenkor az egész egyensúly felborulhat és azt vesszük észre, hogy mindenünk fáj.
 

Emiatt nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a helyes testtartásra, ülésre és az alvásunkra is.
 

Abban az esetben ha már elaludtuk a nyakunk vagy a vállunk, helyi alkalmazású gyógykrémek, izomlazítók nyújthatnak segítséget.
 

Egy férfinek fáj a nyaka.