Barion Pixel
Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

A nyaki izommerevség gyakori okai

A nyaki izommerevség gyakori okai

Sági Zsolt - HillVital
2021. 02. 26. 11:21:00

A nyaki izommerevség okai között számos ok felsorolható, azonban a leggyakoribbak a helyes testtartással függnek össze.

Mit kell érteni ez alatt?

Az ülés

A mai világban sokan végzünk olyan tevékenységet, amely hosszan tartó ülést igényel. Lehet ez irodai munka, vezetéssel kapcsolatos munka, vagy éppen hobbi, szórakozás is. Ebből következik az, hogy sok időt töltünk el ülve. Sajnos ha ezt pedig rosszul tesszük, akkor annak olyan következményei is lehetnek, mint a nyak körüli izomfájdalom.

Hogyan?

A helytelen ülést követően a gerinc nem a megfelelő pozícióba kerül. Ennek pedig az a következménye, hogy felbomlik az egyensúly, így az izmokra is más terhelés kerül. Ennek következtében az amúgy is igénybe vett és összetett nyaki izmok könnyen megsérülhetnek, meghúzódhatnak.

Mit tehetünk ez ellen?

Ha már kialakult az izommerevség, akkor az izomlazítóknak nagy hasznát vehetjük. Viszont ha azt szeretnénk, hogy legközelebb ne alakuljon ki, akkor egyértelműen helyesen kell ülnünk!

Így üljünk helyesen:

Támla nélküli szék esetén a talp a földön, a medence pedig előre billentve helyezkedik. A mellkast emeljük ki, valamint a nyak-fejtető fölfelé nyújtózik.

Támlával rendelkező szék esetén teljesen csússzunk hátra és támasszuk meg a derekunkat a száktámla alsó részén.

A szék ülőfelülete ne legyen hosszabb a combunknál. Ez azért fontos, mert így a térdhajlatban lévő ereket nem szorítja el a szék. A szék magassága akkora legyen, hogy a talpunkat pont le tudjuk tenni a földre, hogy pihenjen.

Alvás, fekvés

Mindenkinek szüksége van a pihenésre, az alvásra. Ennek következtében ez is egy olyan tevékenység amit nem csak, hogy mindenki végez, de az életünk közel egyharmadát töltjük el vele. Így ha ezt is rosszul tesszük könnyedén kialakulhatnak különböző izomfájdalmak, valamint nyaki, illetve akár válli merevség is.

A kiváltó oka leggyakrabban a nem megfelelően kiválasztott párna.

Mit tehetünk ez ellen?

Javasolt olyan párnát választanunk, amely kellően kemény, de kellően puha is egyben. Lényegén az a cél, hogy a párna hanyatt fekvés közben a tarkót megtámassza. Bizony, a fejnek a tarkónál kell megtámasztva lenni!

Nyaki izommerevség

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés