Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Minden, amit tudni érdemes az olajbogyóról

2024. 06. 10. 12:12:00 HillVital

Valójában az olajbogyó egy gyümölcs ami egészben is fogyasztható, de csak megfelelő pácolás után, mert a fáról leszedve, nyersen még kesernyés.
 

Színe először zöld, aztán rózsaszínes lesz, majd ahogy a bogyók érlelődnek, s növekszik bennük az olajtartalom, egyre sötétebbé válik. A zöld olivabogyó hatása szintén nagyon pozitív az egész szervezetre.
 

Minél sötétebb a bogyó, annál alkalmasabb olaj előállítására.
 

Az olívaolaj felhasználása már Krisztus előtt 5000-ben is népszerű volt. A táplálkozáson kívül másra is használták,  ezzel kenték fel a királyokat, szépítették a hercegnők testét, ápolták a csecsemők bőrét.
 

Az olívabogyó hatása, melyek miatt érdemes használata
 

A-, E-, D- és K-vitamin tartalma révén erős antioxidáns, illetve magas a telítetlen zsírsavtartalma.
 

Az olajbogyót és olaját gyomorrontásra, szélgörcsre, gégegyulladásra, idegfájdalomra, légúti hurutokra, valamint gyomorfekélyre alkalmazzák. Epehajtó hatása segíti csökkenti az epekövességet. Értékes tápanyagokkal látja el testedet, energiát biztosít, fokozza az anyagcsere-működést, lényegesen javítja az emésztést, javítja a vastagbél állapotát.
 

A nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mert 34 százalékkal csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. E-vitamin tartalma miatt nagy hatóerővel száll szemben a káros szabadgyökökkel.
 

A gyümölcsben található anti­oxidánsok megszépítik a bőrt, és a gyulladásokat is csökkentik. Rendszeres fogyasztása akár olaj formájában pedig védi az érrendszert a meszesedéstől, csökkenti még a trombózis és más szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is.
 

Rendszeres fogyasztásával könnyebben elkerülhető, vagy legyőzhető a sokakat érintő csontritkulás. Védi a csontok és az ízületek egészségét.
 

Omega 3-zsírsav tartalmának köszönhetően javítja a látást, és megvéd olyan betegségektől is, mint az időskori macula degeneráció. Javítja az éjszakai látást, és csökkenti a szürke hályog kialakulásának esélyét.
 

Az olívaolaj megakadályozza a mentális képességeink hanyatlását, de javítja a memóriát és a depresszió kockázatát is csökkenti.
 

Puhít, táplál, hidratál, ezen kívül elősegíti a körmök és a haj növekedését. A olivabogyó káros hatásai nem igazán léteznek, mivel nem nagyon számolnak be káros hatásokról.
 

Az olívabogyó csodálatos hatásai