Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Organikus, bio, öko. Mégis mi a különbség?

2022. 01. 03. 13:48:00 Veress Máté - HillVital

Nem biztos, hogy mindenki tudja mit jelent ez a három fogalom pontosan. Alapvetően a bio, öko és az organikus kifejezések egymásnak a szinonimái.


Ezek a görög eredetű kifejezések melyek a természetes technológiákat alkalmazó mezőgazdasági tevékenységeket fedik le. Minden esetben a végterméknek egészségesnek és persze tápanyagban gazdagnak kell lennie. Az a lényeg tehát, hogy ez a 3 kifejezés egymásnak a szinonimái. Általában országonként eltérő szokott lenni, hogy melyiket használják. A jogrendszerben az ökológiai szót szokták előírni, viszont a bio megjelölés a legismertebb. Az EU országaiban érkező termékeken az organikus kifejezés szokott lenni.


Nézzük is miknek kell megfelelni egy növénytermesztés során ha bio terméket szeretnél előállítani.

 

A termőföld állapota nagyon fontos. Az addig nem biogazdálkodásra használt földet legalább 2-3 évig kell pihentetni. A vetőmag származása is rendkívül fontos. A vetőmagnak biotermelésből kell származnia.
 

És most szintén ami fontos az a tápanyagpótlás és a növényvédő használata. Semmiféle műtrágya és mérgező anyag nem használható. A permetszerek csakis szerves eredetűek lehetnek valamint a növényekben nem szívódhatnak fel és vízzel könnyedén lemoshatónak kell lennie. Egy normál gazdálkodásban nagyjából 450 rovarírtót szoktak alkalmazni, ám ezek közül mindössze 7 használható csakis időszakosan egy biotermelésben. Minden ilyen anyagnak gyorsan és maradéktalanul le kell bomlania. Az ökogazdaságban 30 adalékanyag engedélyezett, míg a hagyományos gazdaságban 500.
 

Mi a különbség az öko, bio és organikus között?

Tartalomhoz tartozó címkék: bio öko organikus