Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A pajzsmirigy és a hangulat kapcsolata

2023. 05. 31. 08:30:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A pajzsmirigy és a hangulat közötti kapcsolat egy összetett és többirányú viszonyt jelent. A pajzsmirigy a nyakban található mirigy, amely szabályozza a szervezet anyagcseréjét és hormontermelését. A pajzsmirigy hormonjai, például a trijódtironin (T3) és a tiroxin (T4), befolyásolják a test számos szervének működését, köztük az agyét is.
 

Az alacsony pajzsmirigyfunkció, vagyis a hipotireózis, gyakran társulhat hangulatzavarokkal, például depresszióval. A pajzsmirigy elégtelen működésekor csökken a pajzsmirigyhormonok szintje a szervezetben, és ez hatással lehet az agyi kémiai egyensúlyra és az idegrendszerre. Ez a hormonális egyensúlyhiány számos tünetet okozhat, beleértve a kedvetlenséget, a levertséget, a fáradtságot és az alacsony hangulatot.
 

Az alacsony pajzsmirigyfunkció hatással lehet az agyi neurotranszmitterekre is, mint például a szerotoninra, amely szerepet játszik a hangulat szabályozásában. A pajzsmirigy hormonok hiánya miatt a szerotonin szintje csökkenhet, ami hozzájárulhat a depresszió kialakulásához vagy súlyosbításához.
 

Ugyanakkor a magas pajzsmirigyfunkció, vagyis a hipertireózis is befolyásolhatja a hangulatot. A túlaktív pajzsmirigy fokozott pajzsmirigyhormon-termeléssel jár, ami fokozhatja az idegességet, a szorongást és a nyugtalanságot. A hipertireózis tünetei között szerepelhet a ingerlékenység, az alvászavarok, a pánikrohamok és az instabil hangulat.

Pajzsmirigy probléma.


Fontos megjegyezni, hogy a pajzsmirigy és a hangulat közötti kapcsolat nem egyirányú.
A hangulatzavarok, például a depresszió vagy a szorongás, stresszhelyzetet teremthetnek, ami befolyásolhatja a pajzsmirigy működését. A hosszan tartó stressz a kortizol, a stresszhormon szintjét is emelheti, ami gátolhatja a pajzsmirigy normális működését.

 

A pajzsmirigy autoimmun betegségei, mint például a Basedow-kór vagy a Hashimoto-thyreoiditis, amelyekben az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet, szintén befolyásolhatják a hangulatot. A Basedow-kórban a pajzsmirigy túlműködik, míg a Hashimoto-thyreoiditisben a pajzsmirigy alulműködése jellemző.
 

A Basedow-kórban a megnövekedett pajzsmirigy hormontermelés fokozott anyagcserét eredményezhet, ami idegességet, szorongást és ingerlékenységet okozhat. A betegek gyakran érzik magukat feszültnek, nyugtalannak és könnyen felidegesednek. Emellett a fizikai tünetek, például a szapora szívverés, a hőintolerancia és a remegés is hozzájárulhatnak a rossz hangulathoz.
 

A Hashimoto-thyreoiditisben viszont a pajzsmirigy alulműködése miatt a hormonszintek csökkennek a szervezetben. Ez fáradtságot, levertséget, kedvetlenséget és hangulatzavart okozhat. A depresszió és a szorongás gyakori tünetek ebben a betegségben, és sok beteg hajlamosabb lehet a hangulati ingadozásokra.
 

Az autoimmun pajzsmirigybetegségek kezelése általában a hormonpótló terápiára, például a pajzsmirigy hormonok szájon át történő szedésére épül. Ez segít normalizálni a pajzsmirigy működését és javítani a hormonális egyensúlyt, ami hozzájárulhat a hangulat javulásához is.

 

Fontos, hogy a pajzsmirigy és a hangulat közötti összefüggés nem minden esetben egyértelmű. Vannak olyan esetek, amikor a pajzsmirigy funkciója normális, de mégis fennállnak hangulatzavarok, és fordítva is lehetnek olyan esetek, amikor a pajzsmirigy rendellenes működése nem jár együtt hangulatzavarokkal.

 

Összességében elmondható, hogy a pajzsmirigy és a hangulat között szoros összefüggés van. A pajzsmirigy hormonjainak hiánya vagy túlzott jelenléte befolyásolhatja az agyi kémiai egyensúlyt, az idegrendszer működését és a neurotranszmitterek szintjét, ami hangulatzavarokhoz vezethet.
 

A pajzsmirigy panaszok esetén a Galajfű tea az egyik leghatékonyabb gyógynövény. Olvasd el az ide vonatkozó tudásanyagot: A galajfű tea szerepe a pajzsmirigy betegségek kezelésében és megelőzésében


Rossz hangulat a pajzsmirigy betegség miatt.