Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

A pajzsmirigy problémák jelei

A pajzsmirigy problémák jelei

Veress Máté - HillVital
2021. 05. 21. 10:45:00

A pajzsmirigy betegség több okból is jelentkezhet, kialakulásában fontos szerepet játszik az örökletes hajlam, a fokozott stressz, bizonyos autoimmun betegségek, életmódbeli tényezők és a túl kevés jód fogyasztása. A pajzsmirigy betegségei gyakran fordulnak elő nők körében, ennek egyik oka, hogy terhesség és szoptatás alatt megnő a szervezet jódszükséglete.

 

8 jel, amely pajzsmirigy problémára utal

 

 1. Fogyás vagy hízás
  A leggyakoribb jele a pajzsmirigy problémának a hízás vagy a fogyás. A fogyás általában a pajzsmirigy túlműködéséhez társul, míg a hízás az alulműködéshez. Azonban nem kell egyből pajzsmirigy problémákra gondolni, ha hirtelen fogytál vagy híztál.  

 2. Nyakduzzanat
  A pajzsmirigy szemmel látható megnagyobbodása is árulkodhat pajzsmirigy problémáról.  A megnagyobbodás alul- és túlműködés esetén is bekövetkezhet.

   
 3. Hangulatváltozás
  Az alulműködés a legtöbb embernél fáradtsággal, lassúsággal és depressziós tünetekkel jár, míg a túlműködés szorongást, alvási nehézségeket, nyugtalanságot és idegességet eredményez. 

   
 4. Hőérzet
  Alulműködés esetén tipikus a folyamatos fázás, míg túlműködésénél fokozott izzadás, valamint a melegre való érzékenység figyelhető meg.

   
 5. Pulzusváltozás
  A pajzsmirigy alulműködésnél gyakori a ritkább szívverés, míg túlműködésnél a erősen dobogó szív. A túlműködésnél akár megnövekedhet a vérnyomás is. Pajzsmirigy-hormonokra irányuló vérvétel hamar kideríti, hogy mi a probléma.

   
 6. Hajhullás
  A hajhullás is árulkodhat arról, hogy valami nincs rendben a pajzsmirigyeddel. Alul- és túlműködés esetén egyaránt hajhullás, illetve a tincsek minőségének romlása következhet be. 

   
 7. Bélpanaszok
  A hasmenést illetve a bélproblémákat okozhatja a pajzsmirigy túlműködése is. A székrekedést pedig az alulműködés is okozhatja. 

   
 8. Haj illetve bőrproblémák
  A pajzsmirigy problémák a haj és a bőr állapotát is megváltoztathatják. A leggyakoribb panasz a hajhullás, a haj száraz lesz és töredezett. A bőr pedig száraz és érdes lesz.

   
Pajzsmirigy problémák
 
 

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés