Tetőzik a parlagfű!

Augusztus elejétől a parlagfű virágpora országszerte megjelenik, innentől nagy koncentrációban lesz jelen a levegőben. A parlagfű pollenszórásának tetőzése augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében várható. Mit tehetünk a tünetek enyhítésére?
Tovább…
A parlagfű pollenszórását az időjárás jelentősen befolyásolja.
A virágzás időszakában a hosszú, esős időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, ezzel akár hosszabb időszakra is csökkenhet a pollenek mennyisége a levegőben.
De a rövid ideig tartó záporok után, ha kisüt a nap, a pollenszórás rögtön elindul, megemelkedik a pollenkoncentráció. A magas hőmérséklet és a tartós szárazság a növényzet kiszáradásához vezethet, ezáltal a pollenterhelés megint csökkenhet.
Tünetek: könnyezés, szemviszketés, tüsszögés, orrdugulás, torokfájás.
A kellemetlen tünetek enyhítése érdekében sokan gyógyszerekhez nyúlnak, pedig jó pár olyan természetes módszer közül választhatunk, melyek szintén csillapítják a zavaró tüneteket.
A ginkgo biloba, azaz a páfrányfenyő gátolja az allergén vegyület működését, így hatékonyan csillapíthatja az allergiás tüneteket. A csalánra ugyanez igaz, gyulladásgátló hatású és természetes antihisztamint tartalmaz. A csalán mellett jótékony hatású a lándzsás útifű és a kakukkfű is, ezt a két növényt gyakran alkalmazzák allergiaellenes gyógyteákban is. A kellemetlen orrfolyás, orrviszketés ellen hatásos lehet a sós vizes orrmosás vagy orröblítés. Lehetőleg Himalája sót válasszunk a kezeléshez! Egy gramm sót keverjünk egy dl forralt és lehűtött vízhez. Az oldatot cseppentő segítségével juttathatjuk az orrunkba. Kíméletesen tisztít, kimossa a polleneket, nedvesen tartja a nyálkahártyát, mellékhatásai nincsenek.
Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonságúak, így hatékonyan mérséklik a nyálkahártyát érintő tüneteket, erősítik a szöveteket, melyek ezáltal könnyebben ellenállnak az idegen anyagoknak. Kapszula vagy folyadék formájában is megvásárolhatjuk. A megfelelően működő immunrendszer erősítésének fontos eleme a C-vitamin. Kiváló antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, vagyis fogyasztásával szembeszállhatunk az allergiás tünetekkel. Ennek az az oka, hogy mérsékli az allergiás jelenségért felelős hisztamin hatását. A hisztamin hatását egyes gyógynövényekkel és az azokból készült teákkal is csökkenthetjük. Nagyon hatásos lehet az ánizs-, a gyömbér- vagy a borsmentatea. A szemviszketést, tüsszögést legjobban a gyulladásgátló kamilla és a bodza teája mérsékli. Az allergiás reakciót a fokhagyma is csillapítja.
A parlagfűre allergiások mérsékeljék a dinnye, uborka, paradicsom fogyasztását, mert keresztallergiát okozhatnak. Tehát ugyanolyan tüneteket, mint a parlagfű!
De apró trükkökkel is gátolhatjuk az allergiás tüneteket:
Hazaérve cseréljünk ruhát és cipőt, szoktassuk rá vendégeinket is, hogy váltsanak cipőt a lakásunkba belépve.
Takarítsunk gyakrabban!
Hazaérve alaposan zuhanyozzunk le, gyakrabban mossunk hajat!
Az ágynemű heti mosása is ajánlott, de ne szárítsuk a szabad levegőn, ahogyan a ruháinkat sem!
Száraz, meleg napokon minél kevesebbet tartózkodjunk a szabadban!
Lehetőleg kerüljük a stresszhelyzeteket, a negatív érzelmeket. A düh, az aggodalom, a feszültség gyengítik az immunrendszert. Vigyázzunk a lelki egyensúlyunk fenntartására!
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
