Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Hungarian
English
German
Kategóriák

Visszér: A különböző típusok és azok jellemzői

2023. 06. 08. 12:04:00 hillvital.hu

Az erek az egész testet behálózzák, és ezek szállítják az oxigént a szövetekhez.
 

A verőerek a szív felől szállítják az oxigénben gazdag vért, a visszerek biztosítják a szövetektől a széndioxiddal dúsított vérnek a szállítását. A visszér ezeknek a vénáknak a nem megfelelő működése vagyis betegsége.
Többféle betegség is érintheti ezt az értípust amelyek közül a vénatágulat szokott a leggyakoribb lenni és ezt szokták visszérnek nevezni.

A visszérbetegség esetén az érfal nagyon megvastagszik vagy éppenséggel kitágul. Így nem képes ellátni a feladatát vagyis nem juttatja el a hatásosan elhasznált vért a szívhez. Legfőképpen a lábszárban és a combban alakul de máshol is jellemző.

Milyen típusai is vannak a visszérnek?

Főtörzsi visszér:
A vénákban elhelyezkedő, nyomást-csökkentő billentyűknek az elégtelensége miatt alakul ki. Akár ceruza vastagságú is lehet a visszér ebben az esetben. Megjelenik a lábszáron, ritkán a térd és comb belső részében. Fáradékony lesz a láb tőle, a boka és a lábszár bedagad és enyhén feszít is. Ezt nevezik nehézláb érzésnek.

Retikuláris vénatágulat:
A lábszár és a comb külső valamint a hátsó részén jelenik meg.  A bőrön áttűnő 2-4 mm-es vastagságú kékes színű értágulat jelenik meg. Ez még nem emelkedik ki a bőr felszínéből és nem is szokott panaszt okozni.  Ez inkább csak kozmetikailag jelenthet problémát.

Seprűvénák:
Ezt szokták hajszálér tágulatnak nevezni. 1mm-nél is lehet vékonyabb, a színe piros és szerteágazó kis értágulatok láthatóak. A bőr belső rétegében fordul elő. A láb bármelyik részén megjelenhet, de látható az arcon és az orron is. Nem tekinthető betegségnek, ez is csak kozmetikai probléma.


Pókháló visszeresség:
Gyakran nevezik pókháló ereknek is. Ennek többféle megjelenése van. Általában rózsaszín színű, és igen apró ám elszórtan látható a testen. De lehet akár vastagabb is és lilás színű. Ezt már érdemes kezelni, akár gyógynövényes krémekkel, hogy elmúljon mert akár később lehet belőle komolyabb visszér is.

Pókháló visszér