Ugyanúgy, mint a többi citrusféle, a pomelo is immunerősítő és antibakteriális hatásokkal bír.
Ajánlott nyersen fogyasztani, hogy a kedvező hatásai érvényesüljenek.
Érdemes belőle többet vásárolni, ha van rá módunk, mert a hálójában, amiben árulják, akár hetekig, sőt hónapokig is elállhat.
A pomelo vitamin tartalma ennyiben nem merül ki.
-
C-vitamin (aszkorbinsav)
-
A-vitamin
-
B1-vitamin (tiamin)
-
B2-vitamin (riboflavin)
-
B3-vitamin (niacin)
-
B5-vitamin (pantoténsav)
-
B6-vitamin (piridoxin)
-
Folsav (B9-vitamin)
Nagyon magas a C-vitamin- tartalma mellett tartalmaz még sok kalciumot és káliumot.
A káliumnak nagy szerepe van a vérnyomás szabályozásában. Nagyon egyszerűen készíthetünk belőle ételeket, italokat és sokféleképpen felhasználhatjuk. A pomelo nagyon jó a diétázók számára. 0%-os zsírtartalma van és 72 kalória/190 gramm energiatartalma van.
A pomelo mire jó?
A pomelo a grapefruithoz hasonlít. Enzimeket tartalmaz és így támogatja a fogyókúrát. 1 db pomelo fedezi a napi rostbevitel 8%-át. A magas rosttartalommal rendelkező ételek eltelítenek, így megelőzhető a felesleges nassolás. A sok rost pedig gondoskodik az egészséges emésztőrendszerről. A téli megfázásos időszakokban nagyon ajánlott a fogyasztása a már említett magas C-vitamin tartalom miatt. A magas kálium tartalma miatt fontos szerepe van a szív egészségének a fenntartásában.
A kálium szabályozza a vércukor szintjét. Képes megtisztítani az artériákat a káros anyagoktól. A pomelo héját sok ételben felhasználják mivel sok bioflavonoidot tartalmaz. Csökkenti a hasnyálmirigy, a bél és a mellrák kialakulásának az esélyét. Képes lassítani az öregedési folyamatokat, tehát érdemes fogyasztani a fiatalság megőrzése érdekében.
Készíthetünk belőle nagyszerű reggelit, pl. pomelo-alma reggelit.
Nézzük is, mire van szükségünk az elkészítéséhez.
- 1 db pomelo
- 1 evőkanál citromlé
- 1 kg alma
- 2 evőkanál meghámozott és felszeletelt mandula
- 2 pohár natúr joghurt
Hámozzuk meg a pomelot, és kockázzuk fel. Az almát gyaluljuk vékonyra, és locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljon be. Forgassuk össze az almát a pomeloval, hintsük meg mandulával, és már tálalhatjuk is. Aki nagyon szereti, önthet rá joghurtot.