Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A leggyakoribb sűrítési eljárások

2023. 06. 20. 11:01:00 hillvital.hu

A sűrítés lényegében az étel folyadéktartalmának csökkentése. Ez egy konyhatechnikai eljárás, amivel kialakíthatjuk az ételre jellemző állagot.

A sűrítés alapanyagai - a sűrítés fajtáitól függően- liszt, zsiradék, tojás, tejszín, vaj vagy tejföl.

 

Nézzük is a leggyakoribb sűrítési eljárásokat

 

A sűrítés fajtái: rántás, habarás, staubolás, montírozás, legírozás.

A sűrítésen kívül az étel tápértékét és élvezeti értékét is növeljük a hozzáadott anyagokkal, bár nem mind egészséges.

 

Rántás: a lisztet a fölmelegített zsírban a megfelelő színűre pirítjuk (világos, zsemleszínű, barna), majd a tűzről levéve hideg vízzel fölengedjük, és simára keverjük. Ezután visszaengedjük az ételbe, és 8-10 percig főzzük.

 

Habarás: egy olyan sűrítési mód, amikor a lisztet tejjel vagy tejföllel simára keverjük, majd visszaengedjük az ételbe. Modernebb, egészségesebb változata, ha joghurttal vagy kefirrel keverjük el a lisztet. Vigyázzunk, mielőtt beleengedjük az ételbe. kevés főzőlével keverjük el. Ez a hőkiegyenlítéses módszer. Ezt ne felejtsük el, mert ha hidegen engedjük bele a habarást, a tejföl (joghurt, kefir) kicsapódhat, s csomókban fog úszkálni az étel tetején.

 

Staubolás: liszthintés vagy lisztszórás. Egy olyan sűrítési eljárás, amelyet a párolással készített alapanyagok sűrítésére alkalmazunk. A puhára párolt zöldséget vagy húst zsírjára pirítjuk, megszórjuk liszttel, majd a tűzön állandó kevergetés mellett az egészet összepirítjuk. Ezután levesszük a tűzről, felöntjük hideg vízzel, majd visszarakjuk a tűzre, és egyszer felforraljuk.

 

Montírozás: a lényege, hogy az  ételbe vajat adagolunk, ezzel sűrítjük, A vajat apró kockákra vágjuk, és az ételbe morzsoljuk. Addig kavargatjuk, míg a vaj el nem olvad. Főleg pecsenyelevek, mártások kedvelt sűrítési módja. Megakadályozza az étel „bebőrösödését”, ami esetleg más, liszttel készült sűrítési eljárásnál előfordul (rántás, habarás). Dobjunk egy darabka vajat az így sűrített ételekbe, s ezt elkerülhetjük.

 

Legírozás: olyan sűrítési eljárás, melynek során tojássárgáját és tejszínt használunk. Ezt inkább gyakorlott háziasszonyok és szakácsok alkalmazzák. 1 tojássárgájához egy dl tejszínt adunk. A tojássárgáját és a tejszínt habverővel simára keverjük, majd - mint a habarásnál- a hőkiegyenlítés érdekében adunk hozzá a főzőléből. Összekeverjük, és vékony sugárban az ételhez adjuk. Ne forrjon az étel, mert a tojássárgája könnyen összeugorhat. Lassan felvesszük a lángot, és állandó keverés mellett még egyszer felfőzzük.

A sűrítés legkorszerűbb módja, amikor az ételt részben a saját áttört alapanyagával sűrítjük. Ez esetben a megfőtt zöldségből, kiveszünk egy adagot, pépesítjük botturmixszal, majd visszaengedjük, az étel többi részéhez keverjük. Így nincs szükség hagyományos sűrítésre, viszont alacsonyabb lesz a sűrített étel energia-és szénhidráttartalma.

De ettől egészséges! 

A leggyakoribb sűrítési eljárások