Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Cérnametélt otthon? - Így készítsd el!

2024. 06. 06. 08:52:00 Hillvital.hu

A régebbi időkben a házilag készített cérnametélt szinte minden háztartásban ismert és kedvelt tészta volt.
 

Sajnos annak ellenére, hogy sokan még mindig ragaszkodnak hozzá, egyre kevesebb háztartásban ismert a házilagos készítése.
 

Ez többek között annak köszönhető, hogy az évek során nagyanyáink által továbbadott receptek elvesztek, vagy egyszerűen időhiány miatt nem készítették őket, majd megfeledkeztek róla. Akármi is legyen az oka, nem mehetünk el amellett, hogy a húsleves cérnametélttel a legjobb igazán.

 

A házilag készített vagy házi jellegű cérnametéltek gyakran a legjobbak az állaguk és az ízük miatt. 


Emellett persze sokunk esetében a régi időket, édesanyáink főztjét is idézhetik. Szerencsére a cérnametéltet nem olyan nehéz csinálni otthon és nem is telik sok időbe, de fizikai munkát igényel. Ez nem véletlen hiszen a házi cérnametélt kézzel készül. Ennek ellenére viszont végeredményben mindenképpen megéri elkészíteni.

 

Több fajta recept is létezhet, hiszen sok esetben ezek szájról szájról, generációkról generációkra terjedtek, azonban most megosztunk veled egy cérnametélt receptet amit akár te is elkészíthetsz otthon.
 

 

Cérnametélt házilag, így csináld te is!

 

Hozzávalók a házi cérnametélt készítéséhez:

- 1 db tojás
- 12 dkg fehér liszt
- 1 csipet só


A cérnametélt készítése:

A tojást kemény tésztává kell gyúrni egy kis liszttel. Fontos, hogy olyan száraz legyen a tészta, hogy ne ragadjon össze a sodrófán. A kapott tésztát szinte papírvékonyra kell gyúrni. Nem probléma ha néhol gyűrött lesz. Fel kell tekerni sodrófára és végig kell vágni hosszában. Így fogsz kapni úgy 12-15 cm széles csíkokat. Ezután fel kell vágni vékony darabokra a cérnametéltet. Amikor sikerült egy adagot levágni, akkor be kell forgatni egy kevés lisztben és szétteríteni a nyújtódeszkán. A következő teendő csak annyi, hogy ki kell főzni. A megmaradt adagot hagyd szabadon estére vagy szárítsd meg egy konyharuhán és tedd el későbbre. A megmaradt tésztát viszont tovább kell főzni egy kicsit. Amikor kész már használhatod is a levesekhez. Jó étvágyat!

Cérnametélt készítés.

Húslevesbe tészta házilag, avagy milyen alternatívák állnak még rendelkezésünkre

Ezek a tészták nemcsak finomak, hanem a levesbe kerülve kellemes textúrát és ízt adnak, amit a család biztosan értékelni fog.