Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A retina leválás egy súlyos szemészeti állapot

2023. 09. 27. 10:17:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A retina leválás (vagy retinális leválás) egy súlyos szemészeti probléma, amely akkor következik be, amikor a retina - a szem hátsó részén található fényérzékeny szövetréteg - elkülönül a szem belsejétől. A retina leválása sürgős orvosi kezelést igényel, mivel komoly látásproblémákhoz vezethet, és vakságot is okozhat.
 

Egészséges szem.

A retina leválását két fő típusra lehet osztani:

Rhegmatogén retina leválás: Ebben az esetben a retina leválását egy vagy több retinális lyuk vagy szakadás okozza. Ezek a lyukak lehetnek veleszületett vagy a szem öregedésével, traumával vagy egyéb szemészeti problémával összefüggőek. A retina leválása során a retinális szövet elválik a szem belső falától, és ennek eredményeként a látásromlás kialakul.

Tractionális retina leválás: Ebben az esetben egy olyan tényező okozza a retina leválását, amely húzza, feszíti vagy megszakítja a retinális szövetet. Ez a tényező általában az érhártyán található hegképződés, hegek vagy hegesedések. A szöveti húzódás miatt a retina elszakadhat, és ez látásproblémákhoz vezethet.

A retina leválásának tünetei közé tartozik:

-Villanó fények vagy fényes szikrák megjelenése a látómezőben.

-Fekete vagy sötét pontok (floaters) megjelenése a látómezőben.

-Látáscsökkenés vagy homályos látás.

-Az érzékelés kiesése a látómező egyes részein.

A retina leválását csak szemészeti vizsgálattal és retinográfiával lehet diagnosztizálni. A kezelés általában sebészeti beavatkozást igényel, amelynek célja a retina visszahelyezése és rögzítése a szemgolyó falához. Az eljárás típusa attól függ, hogy melyik típusú retina leválásról van szó és a betegség súlyosságától.

Megfelelő vitaminbevitellel te erősítheted a szemeidet és így kevesebb lesz az esélye, hogy kialakuljon a retina leválás. A See vitamin, magas Lutein tartalma miatt abban nyújt segítséget, hogy tartalmazza a szem számára szükséges és elengedhetetlen vitaminokat és tápanyagokat, ezáltal hozzájárul szem egészségének a fenntartásához, valamint megfelelő működéséhez.

Az időben történő felismerés és kezelés kulcsfontosságú a retina leválásának sikeres kezelésében és a látás megőrzésében. Amennyiben bármilyen fent említett tünetet tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz vagy szemészhez, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kaphass. A késlekedés hosszú távú látáskárosodáshoz vagy akár vaksághoz vezethet.
 

Retina leválás vizsgálata.