Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Rostok, az egészséges szervezet karbantartói

2021. 03. 02. 13:16:00 Sági Zsolt - HillVital

A növényi rostok a szervezet karbantartó, melyek lényegében olyan tápanyagok, amelyeket a szervezet nem tud teljesen megemészteni, kisebb darabokra bontani.

Ebből adódik azonban áldásos hatása, ugyanis ahogy áthalad a bélrendszeren, ezek a rostok igencsak erőteljes tisztító munkát végeznek.

Fogyasztásukkal tehát megőrizhetjük a bélrendszer egészségét. De más előnyei is vannak. A rostdús élelmiszerek jó telítenek, tehát hamarabb (kevesebb élelem bevitelével) jóllakottnak érezzük magunkat, így nem engedi, hogy elhízzunk.  A szervezet lassan dolgozza fel ezeket, így jót teszünk általuk a hasnyálmirigyünknek is. A vércukorszintet nem emeli meg hirtelen, mint a gyorsan felszívódó szénhidrátok. Egyre viszont nagyon oda kell figyelni a gazdag rostbevitelnél. Mégpedig arra, hogy kellő mennyiségű folyadékról is gondoskodni kell, mert ha nem iszunk elegendő vizet, akkor az ellenkező hatást érjük el. Ha nincs kellő folyadékbevitel, akkor a rostok a szervezetből vonják el azt. Ha nincs kellő folyadék, akkor a rostok ott maradnak, beszáradnak, székrekedést okozva.  De ha van kellő folyadék, akkor a rostok megduzzadnak, kitöltik a vastagbelet, ezzel székelési ingert váltanak ki. Ezzel megakadályozhatjuk a székrekedést és sok más egyéb problémát (pl.: aranyér, puffadás, cukorbetegség, epekövesség vagy még súlyosabb bélproblémák).

A leggyakrabban fogyasztott gyümölcsök az almatermésű gyümölcsök amelyek sok rostot tartalmaznak.

Az almatermésűek közé tartozik az alma, a körte, a naspolya és a birs is. Ezeknek a gyümölcsöknek az áltermését vagyis a magházon kívüli részt kell fogyasztani. Ezekkel a gyümölcsökkel pótolhatóak a vitaminok és az ásványi anyagok a szervezet számára. Az almatermésű gyümölcsöknek a víztartalmuk általában olyan 75-90% szokott lenni, a szénhidráttartalmuk pedig 5-15%. A zsír tartalmuk nagyon kevés. Vízben oldódó vitaminokat is tartalmaz mint C- és B- vitamin és rendkívül magas a rost tartalmuk.

Nézzük is az elsőt, ami mégpedig alma. A legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcs a földön az alma. Több mint 15 ezer fajtája van az almának. Nagyon sok típusa az egész évben kapható. Az alma a legkedveltebb étele a cukorbetegeknek és a fogyókúrázóknak.

A körte a következő. A körtének magasabb a cukortartalma és az aromaanyag tartalma is. Az édesebb íze miatt sokkal jobban lehet vele pótolni az édességeket. Nagyon magas a rosttartalma, ezért sokat segíthet a székrekedés és a hasmenés legyőzésében.

A birs egy savanykás, édeskés ízű gyümölcs. A tél egyik legkedveltebb gyümölcse. Az egyik legismertebb édesség a birsből készült birsalma sajt.

A naspolya az utolsó ilyen gyümölcs amit bemutatunk. Nagy érdekessége, hogy utóérő gyümölcs. Szüretelés után közvetlenül nem alkalmas fogyasztásra. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezért rendkívül értékes télen. Érdemes még odafigyelni arra, hogy változatosan fogyasszunk ezekből a gyümölcsökből. Naponta többször is lehet őket fogyasztani.

A rostok karban tartják a szervezetet.