Mitől egészségesek a saláták?
Zöldségekből remek saláták készíthetők. Egészségesek, mert a zöldségek remek vitaminforrások, és rengeteg ásványi anyag található bennük.
Ezen kívül számos egyéb hozzávaló teszi még ízletesebbé, egészségesebbé. Nézzük, melyek ezek!
Olívaolaj: a saláták egyik fontos alkotóeleme. 1 ek. olívaolaj 1 dkg telítetlen zsírsavat tartalmaz, amely csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Bogyó formájában is értékes salátába való.
Balzsamecet: saláták készítéséhez kiváló. Gazdag sejtvédő antioxidánsokban, serkenti az emésztést.
Almaecet: szintén egészséges összetevője salátáknak. Gyorsítja az anyagcserét, serkenti az emésztést. Baktériumölő hatása tisztítja a szervezetet, csökkenti az öregedési tüneteket.
Újhagyma: számos salátának összetevője az újhagyma. Segít megelőzni az érelmeszesedést, erősíti a bélflórát, serkenti az emésztést. Véd a rák ellen, jó tesz a koleszterinszintünknek. Sok vitamin található benne: C-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, H-és E-vitamin. Ezek mellett van benne folsav, vas, jód, magnézium, szelén, kén, foszfor, réz, cink, kálium és kalcium.
Magvak: A magvak nagyon egészségesek. Pl. 1 ek. napraforgómag kb. 8 mikrogramm szelént tartalmaz. Bizonyított, hogy a szelénnek nagy szerepe van a prosztatarák megelőzésében. 1 ek. lenmag omega-3-zsírsavtartalmával védi a szívet.
Tonhal: saláták kedvelt összetevője. 6 dkg tonhalban 11 mg niacin (B3) található, amely pozitívan befolyásolja a koleszterinértékeket, de fontos a fehérjeszállításban is.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
