A sárgarépának sokáig fehér, sárga és lila változata létezett, a ma ismert narancsszínt holland kertészeknek köszönhetjük.
Igen gazdag tápanyagokban, B1-, B2- és B6-, valamint C-vitamint is tartalmaz, az ásványi anyagok közül kalcium, foszfor és vas is van benne. Béta-karotinból - amely az A-vitamin provitaminja - körülbelül 7-15 mg-ot, szénhidrátból átlagosan 6-7 grammot tartalmaz 100 grammonként.
A gyenge, friss sárgarépát nem kell hámozni, a többit is csak vékonyan, hisz értékes tápanyagainak nagy része közvetlenül a vékony külső héj alatt található.
A sárgarépa olyan zöldségfajta, amelynek hasznos tápanyagai nyersen nem igazán érvényesülnek, ebben a formában csak kb. a negyede hasznosul. Hő (azaz főzés vagy sütés) hatására azonban megnyílnak a vastag sejtfalak, és így elérhetővé válik a hasznos anyagok jelentős része.
Nézzük is a sárgarépa jótékony hatásait.
Rendszeres fogyasztása segít a bőr víztartalmának megőrzésében, szerepet játszik a faggyú- és verejtékmirigyek szabályozásában, és bétakarotin-tartalma védelmet nyújt a napégés ellen. A sárgarépa óriási előnye, hogy egész évben beszerezhető. Ajánlott immunerősítő kúrákban, egyes szakértők szerint még néhány daganatos betegség ellen is védelmet nyújthat. Kifejezetten fontos szerepe van a szív- és a keringési rendszer betegségeinek megelőzésében.
Kutatások szerint naponta egy nagyobb szál sárgarépa fogyasztása néhány héten belül jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét. De vigyázzunk, mert ez a növény hajlamos elraktározni a talaj vagy a műtrágyák nitráttartalmát, ezért biztos, vegyszermentes forrásból kell beszereznünk.
A sárgarépa levelében is rengeteg tápanyag van, ezért nem érdemes eldobni.
Annak ellenére, hogy a sárgarépa levele kesernyés ízű, rendkívül jó hatással van az egészségre.
Fertőtlenítő hatása van a leveleknek. Segít fertőtleníteni a sebeket, de szájvíz is készíthető belőle, ami segíti a száj higiéniáját, és megszünteti a kellemetlen leheletet.
A sárgarépalevél nagyon gazdag klorofillban. Tisztítja a vért, és fokozza a vörösvérsejtek képződését, valamint a nyirokrendszerre is jótékony hatással van.
Több benne a vitamin és az ásványi anyag, mint a gyökérben. Magas a K- és a C- vitamin- tartalma, és sok ásványi anyagot (kálium, magnézium, kalcium) is tartalmaz. Sokkal több benne a K-vitamin, mint bármely más zöldségben. A K-vitamin elősegíti a véralvadást és a sebgyógyulást is. C-vitamin tekintve, nagyjából hatszor több található meg a levelében, a gyökeréhez képest.
Nagyon jót tesz a veséknek. Segít megelőzni, hogy kialakuljon a vesekő, de a már létrejött vesekő feloldásában is segíthet.
A sárgarépa hatása a gyomorra és az emésztésre is nagyszerű. A sárgarépa levelei nagyon gazdagok rostban, a rost pedig az emésztésben segít.
Migrén és fejfájás ellen is használható. Legtöbbször vitaminhiány áll a migrén hátterében, és mivel a sárgarépa levele tele van vitaminnal, ezért enyhíthet a panaszokon.
A nyers sárgarépa hatása sokkal jobb, mint főzött vagy a párolt változatoké.
A főtt répa hatása is kiváló azonban az ételek főzése vagy párolása során a hő hatására néhány tápanyag elvész. A nyers sárgarépa viszont tartalmazza az összes természetes enzimjét, amelyek elősegítik a tápanyagok jobb felszívódását.
A nyers sárgarépa emellett alacsonyabb kalóriatartalmú is, mint a főtt vagy párolt változata.
A sárgarépalé hatása megegyezik a sárgarépa hatásaival, így ital vagy akár turmix formájában is rendkívül egészséges és ajánlott fogyasztása.
Mindezek mellett nem mehetünk el a sárgarépa májra történő hatásai mellett sem.
A sárgarépa hatása a májra számos szempontból bizonyul hasznosnak, annak ellenére, hogy nem feltétlenül van közvetlen hatással a máj működésére.
-
Antioxidánsok: A sárgarépa tartalmaz antioxidánsokat, például béta-karotint, amelyek segíthetnek a sejtek védelmében az oxidatív stressztől. Az oxidatív stressz hozzájárulhat a májkárosodáshoz, tehát az antioxidánsok fontosak lehetnek a máj egészségének támogatásában.
-
Vitaminok és ásványi anyagok: A sárgarépa számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag, például A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, valamint kálium és rost. Ezek a tápanyagok általánosságban fontosak lehetnek az egészséges szervezet működéséhez.
-
Rostok: A sárgarépa magas rosttartalma elősegítheti az emésztést és hozzájárulhat a koleszterinszint szabályozásához. Ez fontos lehet a szív- és érrendszeri egészség támogatása szempontjából, ami közvetve befolyásolhatja a máj egészségét is. Ugyanakkor rost tartalma miatt a sárgarépa hatása a székletre, pontosabban annak lazítására is hatással lehet.