Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A sarokfájdalom okai

2020. 12. 10. 14:29:00 Sági Zsolt - HillVital

A sarokfájdalom gyakori probléma, amely igen kellemetlen, de ritkán áll mögötte komolyabb betegség.

Van, amikor a fájdalom magától elmúlik, de vannak esetek, amikor mindenképpen érdemes orvossal ellenőriztetni a lábat.

Nézzük, hogy milyen okai lehetnek a sarokfájdalomnak.

Az emberi lábfejet 26 csont építi fel, közülük a sarokcsont a legnagyobb. A sarok feladata, hogy biztosítsa a támasztékot a test súlyának.

A szakértők szerint járáskor a testsúly 1,25-szöröse, futáskor a 2,75-szöröse nehezedik a lábunkra.
A sarokfájdalom a lábfejen jelentkező panaszok közül az egyik leggyakoribb. Éppen ezért ez a terület sérülékenyebb, és fájdalma jelentősen befolyásolja az állapotunkat. A fájdalmak jelentős része mechanikai okok miatt következik be, de meghúzódhatnak a háttérben arthritis, trauma, fertőzések, autoimmun- és neurológiai problémák, csontritkulás és más csontbetegségek is.

A legtöbb sarokfájdalom a túlterheléstől alakul ki.
Talpra álláskor már jelentkezik a fájdalom, ám később „bejáratódik”, vagyis mérséklődik, de hosszú álldogálás vagy lépcsőzés során rosszabbodik. Különösen tinédzsereknél gyakori a sarok ütődései miatt kialakuló fájdalom. Ebben a korban ugyanis még nem teljesen kifejlett a sarokcsont, és könnyebben dörzsölődhet a többi csonthoz. Ehhez hozzájárulnak a túl lapos és kidolgozatlan talpú papucsok, vagy a túl korán kezdett magas sarkú cipő hordása is. Okozhatja még a sarokfájdalmat a túlsúly és a lábfej tartós megerőltetése is.

Ha a következőket tapasztaljuk, mielőbb forduljunk orvoshoz:
Duzzanat, zsibbadásérzés, láz, ha képtelenek vagyunk a normális járásra, ha nem tudjuk visszafeszíteni a lábfejünket, ha nem tudunk lábujjhegyre emelkedni.

A sarokfájdalom otthoni kezeléseként mindenképpen érdemes kipróbálni a pihentetést.

A legjobb, ha kerüljük a futást és a kemény talajon való járást. Minden mozgást mellőzzünk, amely a sarkakat terheli. Végezzünk nyújtó gyakorlatokat, amelyek a lábfej hátrafeszítésére épülnek.

Helyezzünk jeges borogatást 15 percig az érintett területre.

Válasszunk megfelelő cipőt a sportoláshoz, a mindennapi járáshoz. Kerüljük a túl magas és a túl lapos sarkú lábbeliket.

Ha sportolunk, megfelelő bemelegítéssel jelentősen csökkenthetjük a sarkat érő terhelés erősségét, intenzitását. Egyes esetekben jót tehetnek a cipőkben elhelyezhető sarokpárnák és sarokemelők is.

Ezek a sarokfájdalom okai.