Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Így segítheted a vas felszívódását!

2022. 09. 19. 10:19:00 Veress Máté - HillVital

Sajnos nagyon gyakori hiányállapot a vashiány. Ennek a hátterében sok esetben a felszívódási zavar állhat. Most olyan tényezőket fogunk bemutatni amelyek befolyásolják a vas felszívódását.Tudnod kell, hogy a vas az élethez nélkülözhetetlen ásványi anyag. Nagyon fontos szerepe van a vérképzésben, az oxigén ellátásban és az izomsejtek anyagcsere folyamataiban is. Kiemelt figyelem szükséges a megfelelő szintjéhez. A szervezet vasszükségletét valamint az ajánlott napi vasbevitelt számos tényező képes befolyásolni. Jelentős a különbség a nemek tekintetében is. Egy átlagos felnőtt férfinek naponta  milligramm vasra van szüksége, míg egy termékeny korú nőnél ez a mennyiség akár napi 18 milligramm is lehet.

 

Ha a vashiány beigazolódik, akkor mindenképpen érdemes pótolnod a vasat. Sokszor nem ismerik fel a vashiányt a kialakulása kezdeti szakaszában. Csak annak a következményét a vashiányos vérszegénységet szokták diagnosztizálni. Ezt az állapotot többféle tünet is kíséri mint a sápadtság, a gyengeség, a heves szívdobogás és a hajhullás is.

Hogyan lehet segíteni a vas felszívódását?

Mindenképpen minőségi étrend-kiegészítőt kell szedni. Valamint több növényben is megtalálható a vas magas arányban. Ilyen a spenót, ami egy ideális beviteli forrás. Tudnod kell, hogy a növényi vasforrások rosszabbul hasznosulnak mint az állató eredetű vasforrások. A vörös húsok nagy arányban tartalmaznak a szervezet számára jól hasznosuló hemvasat. Kisebb mértékben tartalmaznak a fehér húsok is vasat. Azonban mindkét féle húst érdemes fogyasztani, persze csak mértékkel.


Az is fontos még, hogy a vas felszívódását gátolják a magas rost és fitáttartalmú ételek, ilyenek a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák.
A tea is gátolja valamennyire a benne található tannin miatt. Ezeknek a fogyasztásával érdemes várni 1 órát a főétkezés után. A magnézium és a kalcium is akadályozza a vas hasznosulását. Így ezeket az ásványi anyagokat érdemes a vaspótlás után 2 órával beszedni. Sokat segít a felszívódásán viszont a C-vitamin. Tehát a C-vitamin nagyon jó együtt a vassal. Nagyszerű lehet kombinálni a vastartalmú ételeket a citrusfélékkel.

Így segítheted a vas felszívódását!