A spenót jótékony hatásai
Mindig is megosztotta az embereket, azonban a spenót élettani hatásai magukért beszélnek.
Van, aki szereti. Ám sokan vannak olyanok is, akik nem, sőt, utálják. Pedig a spenót csupa érték!
A spenót vagy más néven paraj egy nagyon gazdag zöldségféle.
Gazdag vasban, A-, B3-, B6-, B9-, C-, E- és K- vitaminban. Bőven van benne kalcium, és magnézium, amelyeket a spenótban található oxálsav segít megkötni a szervezetben. De található benne szelén, mangán, kálium, foszfor és folsav is. Ezenkívül kiváló rostforrás, kiválóan tisztítja és méregteleníti a szervezetet. Kutatások szerint a spenót levelében 13 különböző flavonoid található, melyek jól kiegészítik az antioxidánsok szerepét azáltal, hogy csökkentik a sejtek oxidatív károsodását. Tehát nagy szerepe van a daganatok kialakulásának megelőzésében.
Nagy előnye még a spenótnak, hogy vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik. Rendszeres fogyasztása nagyon pozitív hatással van a vérnyomásra. Alkalmas gyulladásos betegségek enyhítésére is mint reuma vagy az asztma.
Csak ép, egészséges leveleket vegyünk, amelyet alaposan mossunk meg!
De ne áztassuk, mert értékes anyagai jelentős része kioldódik.
A legjobb nyersen fogyasztani, de a konyhában sokféle ételt készíthetünk belőle. A spenót elkészítésénél csak egy dologra kell vigyázni. A spenót ugyanis alig igényel hőkezelést, vagyis minél tovább főzzük, annál rosszabb lesz. Adhatjuk salátákhoz, főzhetünk belőle levest. Köretként adhatjuk halak, húsok mellé. Rakhatjuk töltelékekbe, de a klasszikus főzelék is finom, melybe tehetünk tejszínt is, amitől sokkal ízletesebb.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
