A puliszka egy erdélyi történelmi étel ami nagyon olcsó és egyszerű alapanyagokból készül. Ez nem más mint egy kukoricakása. Előfordulhat a puliszka akár polenta vagy kukoricamálé néven is.
Több európai ország fogásai között is megtalálható a puliszka. Elkészíthető akár sósan és édesen is.
Most nézzük is meg, hogy milyen hozzávalókra van szükséged.
-1 liter víz
-250 gramm kukoricadara
-1 pohár tejföl
-250 gramm füstölt szalonna
-400 gramm juhtúró
-só, ízlés szerint
Most pedig jöjjön az elkészítése.
A puliszka készítése során kanalanként ki kell kavarni a vízben a kukoricadarát. Forralj vizet és add hozzá a kukoricadarát. Az 1 liter vízhez add hozzá a 250 gramm kukoricadarát. Ezt lehet ízesíteni egy csipet sóval. Addig kell kevergetni a puliszka alapját amíg egy sűrű tejbegríz állagú ételt nem kapsz. Ezután helyezd egy tepsibe és rétegezd benne a puliszka masszát a tejföllel elkevert túróval. A juhtúró magában is sós, de tovább lehet ízesíteni egy kis sóval. A tetejére puliszka kerüljön és 180 fokra előmelegített sütőben süsd addig amíg meg nem barnul. Amíg sül a puliszka addig kockázd fel a füstölt szalonnát és egy serpenyőben süsd ropogósra. Szeleteld fel a kész ételt tálaláskor, végezetül pedig szórd meg sült szalonnával a tetejét.